Záchytky budou hlásit každého opilce jeho praktickému lékaři

7. 1. 2013 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Protialkoholní záchytné stanice v Česku čekají změny. Ministerstvo zdravotnictví pro ně připravuje nový zákon, podle kterého například budou muset hlásit každého opilce jeho praktickému lékaři. V případě mladistvých pak pediatrovi i sociálním pracovníkům.


Chystané změny nejprve projdou kolem připomínek, v únoru k nim své řekne vláda. Nových pravidel by se záchytky měly dočkat od příštího roku.

Ministerstvo chce jasně stanovit i vybavení stanic a zavést pravidla, která teď podle něj záchytkám chybějí. Nikdo totiž přesně neví, jaký mají vlastně statut. Není například jasné, jestli jde o zdravotnické zařízení, nebo ne. Od roku 2001 je zřizují kraje, ne vždy jsou ale v areálu nemocnice.

Ministerstvo jim chce proto dát jasný statut zdravotní služby, o přijetí opilců také nebudou rozhodovat pouze psychiatři. Ošetřit by se mělo i to, co se s lidmi bude dít dál. V tomto ohledu má ministerstvo už jasno. „Každý pobyt na záchytné stanici bude poskytovatel hlásit praktickému lékaři pacienta,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Ferdinand Polák.

Dohledat praktického lékaře ale není v praxi u všech klientů možné. „Část vám to nechce sdělit, část klientů, třeba bezdomovci svého praktického lékaře ani nemají,“ podotkl psychiatr u protialkoholní záchytné stanice VN Olomouc Jaroslav Konečný.

Záchytka je světový vynález s českou adresou. Jaroslav Skála způsobil jejím otevřením v roce 1951 protialkoholovou revoluci. V Česku na záchytkách ročně střízliví zhruba třicet tisíc lidí a jejich počty rostou. Nocleh na stanici se přitom značně prodraží. Někde stojí i přes deset tisíc korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?