Začíná duben - Měsíc bláznů

2. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jde o celoměsíční kulturní program určený psychicky nemocným, ale i zdravým lidem. Organizátoři tak chtějí změnit pohled veřejnosti na pacienty psychiatrických léčeben...


Měsíc bláznů začal včera o Velikonočním pondělí. a zároveň lidi přesvědčit, že bláznit je lidské. Tak zní i slogan Měsíce bláznů.

Praha - Měsíc bláznů je vyvrcholením celoroční kampaně, kterou připravila Česká asociace pro psychické zdraví a Studio Citadela. Akce odstartovala včera o Velikonočním pondělí bohoslužbou Sváti Karáska v evangelickém kostele svatého Salvátora. Na celý duben pak organizátoři připravili široký kulturní program, jehož se mohou zúčastnit pacienti psychiatrických léčeben, ale i široká veřejnost. „Chceme vlastně začlenit psychicky nemocné lidi do takzvaně normální společnosti a také chceme změnit pohled široké veřejnosti na pacienty psychiatrických léčeben a psychiatrii vůbec,“ vysvětlila organizátorka akce Andrea Studihradová. Proto se také koná 25. dubna Bláznivý maškarní bál v klubu Roxy. „Tam se právě lidé budou moci bavit společně s pacienty. Je nutné, aby si lidé uvědomili, že se to může stát skutečně každému a že psychická nemoc je nemoc jako každá jiná,“ uvedla Studihradová. Tomu nasvědčují i statistické údaje, které uveřejnila Světová zdravotnická organizace. Podle ní je jeden ze čtyř lidí na celém světě v některém období svého života postižen duševní nebo neurologickou poruchou. Typickou představitelkou duševních chorob je například schizofrenie, známá také jako rozdvojení osobnosti. Tou podle údajů Světové zdravotnické organizace onemocní jedno až dvě procenta populace. V rámci Měsíce bláznů pak mohou Pražané navštívit také žižkovské kino Aero, kde bude až do šestého dubna k vidění deset „bláznivých“ filmů. „Je to například film Záře, který je o jednom šíleném a zároveň geniálním klavíristovi. Pak je to také snímek Andělé všehomíra a příběh paranoičky, který se jmenuje Hnus,“ upřesnila Studihradová. Celá akce skončí 30. dubna v Café Na půl cesty klasickou oslavou čarodějnic s ohněm a se vším, co k tomu patří. „Nám se ten oheň ale hodí i kvůli tomu, že v minulosti byli blázni upalováni,“ dodala.

LUCIE HRDÁ, Večerník Praha, 2.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?