Zadlužené nemocnice: kraj i ministerstvo jako berani

26. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci kraje Vysočina zatím nedokázali ani sblížit stanoviska s ministerstvem zdravotnictví ohledně řešení problému zadlužených nemocnic. Dvouhodinové jednání obou stran, které proběhlo před několika dny, nepřineslo nic...


Kraj trvá na kompletní úhradě dluhů, spáchaných pod vlajkou státního zřizovatele, ministerstvo opakuje, že dá zlomek, a to jen pokud kraj zredukuje počet lůžek.

Diskuse „němých s hluchými“ proběhla minulou středu na ministerstvu zdravotnictví. Za kraj Vysočina se jí účastnil náměstek hejtmana pro oblast financování Miloš Vystrčil (ODS) a vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Věra Švarcová, ministerstvo zastupovali náměstci ministryně Rostislav Čevela a Jaroslav Civín.

Zástupci kraje zdůraznili naprostou nedostatečnost navrhované plánované finanční pomoci krajům za účelem řešení problémů zadlužených nemocnic.

V kraji Vysočina se jedná o více než 600 miliónů korun, dalších 700 miliónů by měla vrátit nemocnice Jihlava za neoprávněné nakládání se státní dotací v letech 1999 až 2002.

„V té době byly zřizovatelem nemocnic okresní úřady, potažmo stát. Kraj Vysočina není schopen dluhy nemocnic v žádném případě schopen řešit ze svého rozpočtu. Finanční dotace 100 miliónů korun, navrhovaná státem, je nic neřešící almužna. Pokud ministerstvo, respektive vláda, setrvá v tomto přístupu řešení dluhů bývalých okresních nemocnic, existuje velké nebezpečí, že z důvodu platební neschopnosti bude ohroženo fungování některých nemocnic v kraji a tedy i poskytování kvalifikované zdravotní péče,“ uvedl Vystrčil.

Podle jeho dalších slov zástupci ministerstva na svém přístupu k řešení problému trvali, a dokonce jej označili za velký úspěch, kterého se podařilo ministerstvu při jednání vlády dosáhnout.

Právo, 26.08.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?