Zadlužené nemocnice skončí u soudu

25. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Hromadné žaloby na nemocnice začali podávat dodavatelé, kteří nedostali zaplaceno za zdravotnické prostředky. Zatím jsou žalovány čtyři nemocnice, které platí nejhůř - v Rychnově nad Kněžnou, v Klatovech, v Chomutově a v Lounech...


Další žaloby budou následovat a nevyhnou se jim ani fakultní nemocnice.

Dodavatelé se ale peněz hned tak nedočkají. Distributoři léků se už takto soudí od začátku roku a dosud nic nezískali.

„Pokud vedení nemocnice několikrát slíbí, že zaplatí, a pak to neudělá, je žaloba opravdu jediným řešením,“ zdůvodnila postup asociace CzechMed, které sdružuje osmdesát procent dodavatelů zdravotnických prostředků, její výkonná ředitelka Jana Bakešová. Nemocnice podle ní dluží za zdravotní pomůcky asi 130 miliónů korun.

Dodavatelské firmy rovněž plánují, že své zásobování nemocnic omezí. „A bude se jednat i o nezbytně nutné materiály pro anesteziologii a resuscitaci. Dodávat budeme, jen když nám zaplatí předem,“ uvádí Vladimír Pušec z dodavatelské firmy MSM.

Ani jedna z nemocnic zatím neví, jak situaci řešit. Například lounská nemocnice dluží dodavatelům zboží padesát miliónů a s pomocí kraje příliš počítat nemůže.

„O situaci v lounské i chomutovské nemocnici budeme ještě jednat. Každopádně se ale nechceme hlásit ke dluhům, které na nás převedl stát,“ uvedl radní ústeckého kraje pro zdravotnictví Jan Szántó. Podobně se vyjadřují i další kraje.

Některá zařízení už přitom čelí žalobám dodavatelů léků. Těm dluží nemocnice spolu s lékárnami 3,5 miliardy korun.

„Žaloby podáváme už od začátku roku, ale kvůli přetíženosti soudu bylo vydáno pouze jedno rozhodnutí - v případě nemocnice v Plané. A to se ještě Plzeňský kraj proti verdiktu odvolal,“ uvedl ředitel Asociace velkodistributorů léčiv Pavel Suchý.

Některé nemocnice by přitom byly schopny řádně platit, kdyby dostaly včas zaplaceno od pojišťoven. Například Fakultní nemocnice v Olomouci dluží dodavatelům půl miliardy, má však pohledávky ve výši 380 miliónů. „Z toho VZP nám dluží 46 miliónů,“ uvedl mluvčí nemocnice Stanislav Kopečný.

Viktor Meca, Hospodářské noviny, 25.09.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?