Zadlužené Olivově léčebně by mohly pomoci Praha i Říčany

17. 1. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zadlužené Olivově léčebně v Říčanech u Prahy, které loni hrozila insolvence, by mohlo pomoci hlavní město. Nabídka pomoci přišla také od říčanské radnice. ČTK to řekla Viola Břeňová ze správní rady léčebny.


O možnostech spolupráce dnes podle ní jednali na pražském magistrátu zástupci Olivovy nadace, Prahy i Říčan. Konkrétnější být ale Břeňová nechtěla, protože výsledek, k němuž účastníci schůzky dospěli, musejí nejprve posoudit právníci.

Ozdravovna dlužila ještě loni v listopadu kolem tří milionů korun, od té doby výše závazků klesla zhruba na polovinu. Počet klientů totiž stoupl. „Soustředili jsme se na nábor,“ uvedla Břeňová. Příznivý výhled je podle ní i na další měsíce, na únor má léčebna hlášeno 60 pacientů.

Za současné problémy je podle nynějšího vedení ozdravovny odpovědná bývalá ředitelka, která ale pochybení odmítá. Dluhy podle ní nebyly tak vysoké, aby je nové vedení nemohlo uhradit. Léčebna nemá žádný majetek, budova patří pražskému magistrátu a vnitřní zařízení Olivově nadaci.

Dětská léčebna v Říčanech patří k nejstarším zařízením pro děti nejen v Česku, ale také ve střední Evropě. Pomáhá dětem s onemocněním dýchacích cest, pohybového ústrojí a trpícím obezitou. Zařízení bylo otevřeno v roce 1896 z popudu manželů Olivových. Zpočátku poskytovalo sociální služby, později převážila jeho zdravotnická funkce.

Ozdravovna je také zapojena do humanitárního programu určeného pro vážně nemocné děti z oblastí postižených válkou. Malí pacienti, kteří v Česku podstoupili lékařský zákrok, pak pobývali v Říčanech. Program pomohl například dětem z Bosny a Hercegoviny, Kosova, Čečenska, Iráku, Pákistánu a Afghánistánu. V léčebně v minulosti absolvovaly ozdravný pobyt také japonské děti z oblasti, která byla při havárii v jaderné elektrárně Fukušima vystavena radioaktivnímu záření.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?