Zadlužené příbramské nemocnici by mohl pomoci stát

1. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Příbramské nemocnici s poliklinikami, jejíž dluhy dosáhly 165 milionů korun, by měl část závazků pomoci uhradit stát. Středočeský kraj sice založil akciovou společnost Oblastní nemocnice Příbram, ale bývalou nemocnici dosud nezrušil...


PŘÍBRAM - Příbramské nemocnici s poliklinikami, jejíž dluhy dosáhly 165 milionů korun, by měl část závazků pomoci uhradit stát. Středočeský kraj sice založil akciovou společnost Oblastní nemocnice Příbram, která má transformovat dvě současná příbramská zdravotnická zařízení, bývalou nemocnici jako příspěvkovou organizaci ale nezrušil. Dnes to řekl náměstek hejtmana Josef Kantůrek.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková přišla s návrhem, aby až polovinu dluhů bývalých okresních nemocnic odkoupila do konce září Česká konsolidační agentura. Má se to ale týkat pouze zařízení, která zůstala příspěvkovými organizacemi krajů, nikoli akciových společností.

Oblastní nemocnici Příbram založil kraj v rámci pilotního projektu k 1. červnu. Nová obchodní společnost vznikla sloučením Nemocnice s poliklinikami Příbram a Nemocnice Příbram - Zdaboř. Bude muset především odstranit duplicitní pracoviště akutní lůžkové péče, zrušit jednu z lékáren, snížit počet zaměstnanců a využít volnou lůžkovou kapacitu i uvolněné pracovníky pro nové obory.

Rada Středočeského kraje tento týden schválila prodej nemovitostí Nemocnice s poliklinikou Příbram, který není pro zdravotnické účely potřebný. Do výběrového řízení půjdou například budovy bývalého ředitelství nemocnice, III.

polikliniky, bývalého ORL a technického oddělení. Soutěž také zahrnuje ubytovnu Zdaboř a letní dětský tábor v Nadějkově. Nemovitosti ale kraj nejprve podle zákona nabídl bezúplatným převodem státu. Prodat by je mohl až v případě, že stát nabídku nepřijme.

Podle Kantůrka kraj hledá nejvhodnější řešení, jak oddlužit všechny středočeské nemocnice, jejichž dluhy se dohromady pohybují kolem 800 milionů korun. „Zkoušíme najít i jiné způsoby, jak nemocnicím pomoci,“ uvedl. Konkrétní návrhy ale ještě nechtěl prozradit.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?