Žádné zrušení osmdesáti nemocnic nechystám

8. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Oni se snaží zastřít, že privatizují nemocnice a chtějí řadu zařízení pro poskytování zdravotní péče úplně vyřadit. Mám vážné obavy, že chtějí majetek nemocnic a pozemky, na které nemocnice jsou, využít úplně k jinému účelu," říká v rozhovoru ministr zdravotnictví Rath...


MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ DAVID RATH ŘEKL PRÁVU:

* Hejtmani krajů tvrdí, že připravujete zákon, který by měla v pátek projednávat Sněmovna a v rámci něhož hodláte zrušit osmdesát nemocnic.

To je naprostý nesmysl a lež. Oni se snaží zastřít, že privatizují nemocnice a chtějí řadu zařízení pro poskytování zdravotní péče úplně vyřadit. Mám vážné obavy, že chtějí majetek nemocnic a pozemky, na které nemocnice jsou, využít úplně k jinému účelu. Alespoň u některých nemocnic. Vůbec tedy není pravda, že bychom uvažovali, že některá z nemocnic vypadne ze sítě zdravotnických zařízení.

* A jaký tedy máte model poskytování péče? Vždyť v parlamentu zaznělo, že přílohou zákona je seznam osmdesáti nemocnic určených k likvidaci.

Opak je pravda. Poslanec, který o tom mluvil, to buď nepřečetl, nebo záměrně šíří tuto naprostou dezinformaci. Zákon obsahuje seznam nemocnic, které se musejí zhruba do šesti měsíců transformovat na veřejné neziskové nemocnice.

To je sto až sto deset nemocnic. Ty ostatní budou existovat a pracovat dál. V jejich režimu se nic nemění. Pouze dostávají daleko delší dobu na možnost se přetransformovat na tyto veřejné neziskové nemocnice. Jde tedy jen o administrativní akt.

* Jak dlouhou dobu na to budou mít?

Jeden až dva roky. Všechny základní klíčové nemocnice jsou v seznamu nemocnic, které by se měly přeměnit na neziskové během šesti měsíců. Vychází to tak, aby v každém okrese byla alespoň jedna. Tak bude garantovaná péče.

* Seznam nemocnic je uzavřený?

Ne. Je otevřený, a pokud se v něm některá nemocnice nenajde, není to žádná tragédie. Má na výběr, jestli bude existovat tou právní formou jako dosud, např. akciovou společností ještě dva roky a pak se přemění na neziskovku, nebo se připojí k seznamu neziskových nemocnic za týden.

* A co vůbec znamená veřejná nezisková nemocnice?

Znamená to určité výhody, ale i povinnosti. Majitelem této nemocnice může být soukromník, právnická osoba, třeba akciovka nebo s. r. o., může to být město, církev, kraj, stát.

* Kam půjde zisk?

Právě v tom je velký rozdíl, který se mnohým soukromým vlastníkům nelíbí. U akciové společnosti může jít do rukou majitelů a tak vlastně zmizet ze zdravotnictví. U neziskové organizace musí jít do rozvoje zdravotnického zařízení. Akciové společnosti nemají žádné daňové výhody, neziskovky ano.

* Čili by to bylo ve prospěch pacientů?

Naprosto jednoznačně říkám: ano. Navíc do hospodaření akciovky nikdo kromě majitele nevidí. U neziskovky je hospodaření pod veřejnou kontrolou včetně povinnosti zveřejňovat výsledky hospodaření.

Přísná kontrola je i z ministerstva zdravotnictví. A dále: akciová společnost nemusí zveřejňovat údaje o kvalitě péče. Nezisková musí. Dalším rozdílem je, že majetek akciové společnosti může majitel kdykoli prodat za jakoukoli cenu, i nevýhodně.

U neziskovky je podmínka nezcizitelnosti majetku. V neposlední řadě akciovku ovládá jen majitel, u neziskovky se na řízení a kontrole podílí i odborná veřejnost, pacienti prostřednictvím volených zástupců a také zaměstnanci. Kladu tedy otázku: Co je pro pacienta výhodnější? Ať si čtenář udělá obrázek. Podle mne jednoznačně v zájmu pacienta je neziskové zdravotnické zařízení.

* Hejtmani vás ale obvinili, že návrh zákona ve svých důsledcích je v neprospěch pacientů a vede k ohrožení jejich zdraví.

To je naprostý nesmysl. Hejtman Bendl z ODS tím zastírá, že ve Středočeském kraji už začal proces určitého zhoršování zdravotní péče i její kvality. Bendl to byl, který zrušil jedenáct příspěvkových nemocnic a jejich majetek i zaměstnance převedl pod pět akciových společností.

Drtivou většinu z nich řídí funkcionáři ODS. Já tvrdím, že neziskové nemocnice vedou ke stabilizaci zdravotnictví, zlepšení kvality a dostupnosti péče. A za to budu bojovat. Jde mi o pacienta. Privatizace nemocnic jednoznačně vede ke zhoršení a dostupnosti zdravotní péče.

* Jste spokojen s tím, že parlament konečně ustavil komisi pro prošetření hospodaření VZP? Budete chtít, aby se v tom zobrazila i role ministerstva zdravotnictví?

Určitě jsem pro. Vítám veškeré nezávislé zmapování. Jsou-li dobře popsány chyby, pak je to základ k tomu, abychom se poučili. Jsem rád, že diskuse v parlamentu o zdravotnictví skončila. ODS ji využila k politickým útokům a osobnímu napadání místo toho, aby se řešily věcné problémy zdravotnictví.

Právo, Václav Pergl

MUDr Jiří Kilian

Pane ministře zdravotnictví, Vaše vyjádření o potřebě jedné nemocnice na území

bývalého okresu je prvním pokusem definovat nějak dostupnost zdravotní péče a tak i naplňovat ústavní povinnost státu tuto dostupnost garantovat. Jde toliko o péči ústavní, převážně lůžkovou, ale aspoň tak.

Onen pokus o definici by měl být dle mého soudu důslednější ve vyjádření kriterií kvality poskytované péče. Mám za to, že k tomu by bylo možno využít koncepce jednotlivých oborů, např. koncepce oboru pediatrie kriteria nemocničních dětských odělení stanovují docela ëxaktně a byla vypracována odbornou společností, takže nese marker znalosti v dané věci. Medicína není otázka budov a je tedy nezbytně nutné, aby k jejich výčtu přibyla i ona závazná kriteria alespoň v podobě krajních

minimálních limitů. Jinak bude sice garantována existence budovy, nikoli dostupnost patřičné zdravotní péče.

Mám za zcela insufficientní dosavadní způsob garance dostupnosti péče v oblasti LSPP, tedy péče, kterou pacient potřebuje v tzv. mimopracovní době. Tady stát tápe roky a tato péče je tak zoufale improvisována, že zasluhuje zásadní pozornost.

ekonom@zdravotnik.cz

Ministr zdravotnictví lže. On nejenže chystá, ale plánovitě se zrušením počítá. Ono je sice možná pravda, že v seznamu jsou uvedeny nemocnice, se kterými se v síti počítá, ale naprosto lživě tvrdí, že ostatní mají dost času na transformaci. To by nesmělo být další ustanovení v zákoně, (ale to pořád ministerstvo tutlá, jaké je vlastně přesné znění zákona, protože už byly minimálně tři tzv. komplexní pozměňovací znění, tedy úplně nová znění zákona), které stanoví, že ta nemocnice, která nebude v jím vytvořené nesmyslné síti, nebude mít nárok na platbu za péči od zdravotní pojišťovny, tedy na smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Ministr Rath je tedy horší než byli kominusté v roce 1948,neboť ti alespoň řekli, že všechno znárodní, on jenom a jenom lže. A mimo jiné, z dostupných zdrojů

ministerstva zdravotnictví je jedno jediné stanovisko: nikdo nechce říct, i když si to většina zaměstnanců myslí, jediné špatné slovo proti ministrovi, protože všichni vědí, že likviduje bezostyšně všechny ty, kteří s ním nesouhlasí, i když v naprosté většině nemá Rath pravdu.


  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?