Žádný z lékařů neodchází

10. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z kadaňské nemocnice stáhli své výpovědi, odchází jen jeden z Chomutova. Přesto se hromadné odchody z okolních nemocnic mohou okresu dotknout.


Z kadaňské nemocnice neodejde jediný doktor. Původně jich podalo výpověď šestnáct, všichni ale výpovědi stáhli. Z Chomutova odchází jediný lékař.

Vše probíhalo v rámci celorepublikové kampaně Děkujeme, odcházíme, kdy dávají doktoři najevo razantní nesouhlas se způsobem odměňování za práci.

Žádné "něco za něco"

„Všichni stáhli výpovědi,“ oznámil s radostí ředitel kadaňské nemocnice Josef Mašek.
„Nepřemlouvali jsme je, ani neslibovali něco za něco. Je to tak, že odpovědnost převážila nad důvody, proč se lékaři původně do akce zapojili. Cítí sounáležitost s touto nemocnicí i s pacienty,“ doplnil.

Jeho slova potvrzují i lékaři, kteří výpověď stáhli. „Byli jsme vstřícní, protože jsme nechtěli ohrozit fungování nemocnice jako celku,“ potvrdila jedna z nich. „Navíc kdybychom odešli, ohrozilo by to i místa dalšího zdravotnického personálu.“ Jak ale dodala, s celou akcí namířenou proti Ministerstvu zdravotnictví souhlasí. „Chtěli jsme, aby se ukázalo na problémy a změnil se způsob financování i systém péče, což se podařilo.“

Ke svému překvapení lékaři nakonec pochodili. Vedení nemocnice hledá rezervy, aby jim přilepšilo na platech. Každý lékař by měl pobírat přibližně o pět tisíc korun víc. Myslelo se i na další zdravotnický personál, pro který by se měly najít finance v průběhu dalšího půl roku. Bude to ale za cenu toho, že se peníze budou muset vzít z jiné hromádky.

Ostatní nemocnice v kraji na tom nejsou zdaleka tak dobře. Lékaři tam skutečně plánují hromadné odchody. Krajská zdravotní a. s, která je spravuje, proto připravuje krizový scénář. Ačkoli se zdá, že je na Chomutovsku situace vyřešena, i jeho problém s největší pravděpodobností ovlivní . „Dotkne se to hlavně lékařů, a to v tom, že některé případy budou léčeny v Chomutově a ne v Ústí nebo dalších nemocnicích,“ potvrdil mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Někteří pacienti se z Chomutova transportují do Ústí.

Jedná se především o komplikované případy. „V tuto chvíli nevíme, které z nich nebudou z Chomutova do Ústí převáženy,“ odmítl se pouštět do spekulací mluvčí. Vše by mělo vyplynout až z krizového scénáře, na němž se stále pracuje. „V příštím týdnu seznámíme veřejnost s tím, jak vše bude fungovat,“ ubezpečil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?