Žádost o omluvu lékařům – otevřený dopis prezidenta ČLK ministrovi zdravotnictví

14. 6. 2011 8:31
Vážený pane ministře, dovoluji si tímto otevřeným dopisem požádat Vás o omluvu pro tisíce poctivých lékařů, které Vámi řízené Ministerstvo zdravotnictví svojí tiskovou zprávou ze dne 26.5.2011 obvinilo z korupčního jednání a nepřímo i z poškozování pacientů.

Tiskovou zprávu MZ najdete ZDE.

Zmiňovaná, pro lékaře urážlivá tisková zpráva, byla nepřiměřenou a dle mého názoru zcela zbytečnou reakcí Ministerstva zdravotnictví na prohlášení České lékařské komory a dalších lékařských organizací, v němž jsme společně vyjádřili oprávněné obavy lékařů z té části vašich reformních záměrů, které směřují k posílení moci zdravotních pojišťoven nad lékaři i pacienty.

Lékaři očekávali z vaší strany dialog a opět nabízeli svoji spolupráci, a na místo toho dostali zcela nezaslouženě morální políček.

Vážený pane ministře, náš text „Sebeobrana lékařů“ není ničím jiným, než logickou reakcí na Vaše reformní záměry prezentované přímo Vámi osobně jako ministrem zdravotnictví a představitelem strany TOP 09, která je jedním z členů vládní koalice. Nezlobte se tedy prosím na nás za to, že jsme Vaše, při oficiálních příležitostech prezentované záměry, vzali vážně.

Pokud v současnosti tvrdíte, že „lékaři se ohrazují proti některým opatřením, která nemá Ministerstvo zdravotnictvím v úmyslu prosazovat“, pak tato naše z Vaší strany zmiňovaná „neinformovanost“ spíše než ze „zahleděnosti do sebe a snahy získat pro sebe co největší prospěch“, vyplývá z chaotického způsobu tvorby reformních zákonů v rozporu s pravidly standardního legislativního procesu.

Je důkazem, že Ministerstvo zdravotnictví nerespektuje dne 17.2.2011 Vámi podepsané Memorandum o úpravě poměrů ve zdravotnictví, kterým se Vláda ČR zavázala na reformně zdravotnictví spolupracovat s odbornou veřejností včetně České lékařské komory.

Vážený pane ministře, jako prezident České lékařské komory se musím ohradit proti tvrzení, že „lékaři jakmile dostali své peníze, náhle se přestali o spolupráci zajímat a opět se staví do opozice proti připravovaným zdravotnickým zákonům“. Pravý opak je totiž pravdou.

Česká lékařská komora Vám i Vašim koaličním partnerům nabídla, že převezme svůj díl zodpovědnosti za tvorbu tzv. úhradových standardů zdravotní péče, tedy seznamu zdravotnických výkonů, které nemusí být hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Při tvorbě tohoto seznamu jsme chtěli spolupracovat nejenom s odbornými společnosti, s lékařskými fakultami a sdruženími poskytovatelů zdravotní péče, ale též se zdravotními pojišťovnami jako jejími plátci, přičemž by tento proces probíhal za účasti zástupců pacientů.

Není naší chybou, že Ministerstvo zdravotnictví naši nabídku odmítlo, a o pomoc lékařské komory nemá zájem. Obdobně se s nezájmem ze strany Ministerstva zdravotnictví setkalo jak stanovisko komory k úhradě roboticky asistovaných operací, tak i návrh novely indikačního seznamu lázeňské péče.

Obviňování České lékařské komory z nespolupráce s Ministerstvem skutečně není na místě. Lékařská komora má naopak velký zájem na prosazení spravedlivé reformy českého zdravotnictví. Spolupráce však v žádném případě neznamená, že komora bude slepě přitakávat všem Vašim návrhům.

Pokud chceme v zájmu veřejnosti plnit úlohu na státní moci nezávislého garanta kvality lékařské péče a strážce etiky výkonu lékařského povolání, pak jistě pochopíte, že například nemůžeme souhlasit s plánem Ministerstva zdravotnictví na takové snížení požadavků na minimální personální vybavení zdravotnických zařízení, jehož realizace by výrazným způsobem snížila kvalitu zdravotní péče a ohrozila bezpečnost pacientů při jejím poskytování.

Vážený pane ministře, nešťastně formulované tiskové prohlášení Ministerstva zdravotnictví, za které se, věřím, svým kolegům lékařům omluvíte, se snaží v občanech vzbudit dojem, že příčinou ekonomických problémů českého zdravotnictví, které hodláte řešit růstem spoluúčasti pacientů na úhradě zdravotní péče, je zvýšení platů lékařů, k němuž došlo.

Zcela přitom pomíjíte vládou neřešené obrovské nespravedlnosti v platbách pojistného na veřejné zdravotní pojištění i skutečnost, že právě vláda, jejímž jste členem, rozhodla o zvýšení DPH, aniž byste vyjednal buď výjimku pro zdravotnictví, nebo alespoň refundaci těchto peněz cestou zvýšení plateb za tzv. státní pojištěnce.

Vláda by neměla přehazovat na lékaře zodpovědnost za svá vlastní chybná rozhodnutí, kterým jste Vy jako představitel rezortu zdravotnictví nedokázal či nechtěl zabránit. Snahy štvát veřejnost proti lékařům byly typickou politikou Ministerstva zdravotnictví za doby Vašeho předchůdce Julínka a je pro nás nepříjemným překvapením, že byste se i Vy začal uchylovat k takto populistickému a demagogickému vyjadřování na adresu lékařů. Pohádka o „hodných zdravotních pojišťovnách“, které hájí pacienty proti „špatným a zkorumpovaným lékařů“ je totiž opravdu velmi nebezpečnou iluzí.

Lékařská komora, která je ze zákona povinná hájit práva a profesní zájmy svých členů, opravdu nemůže souhlasit s tak flagrantním porušením rovnoprávnosti smluvního vztahu mezi zdravotnickými zařízeními a pojišťovnami, které navrhujete.

Není přece možné, aby jeden ze smluvních partnerů, tedy pojišťovna, měl právo jednostranně svého obchodního partnera pokutovat. V zájmu pacienta, který zdůrazňujete, jistě není to, aby zdravotnická zařízení mezi sebou soutěžila cenou svých služeb, což povede k poklesu kvality a bezpečnosti zdravotní péče, ale ani omezování práva na svobodnou volbu lékaře a zdravotnického zařízení, kterému by měly mít pojišťovny právo i bez důvodu vypovídat smlouvu.

Generická preskripce, s níž lékaři nesouhlasí a kterou Vy navrhujete, přinese prospěch pouze majitelům lékáren a velkodistributorům léků, jejichž zájmy Ministerstvo zdravotnictví prosazuje, bez ohledu na rizika pro pacienty, která jsou spojená s tímto experimentem, a za něž by i nadále měli nést zodpovědnost lékaři.

Obviňování lékařů v této souvislosti z korupčního jednání zní poněkud nejapně od člena vlády, která si sice boj proti korupci dala do štítu, ale ve skutečnosti jí zmítá jeden skandál za druhým, i od ministra zdravotnictví, který za celý rok nedokázal vyřešit a potrestat ani jediný z případů korupce v přímo řízených nemocnicích, přestože velmi závažná podezření byla opakovaně prezentována i ve sdělovacích prostředcích.

Vážený pane ministře, na závěr si dovoluji jednak zopakovat žádost o Vaši omluvu lékařům v České republice za nevhodné tiskové prohlášení Ministerstva zdravotnictví ze dne 26.5.2011 a dále zopakovat nabídku na spolupráci ze strany České lékařské komory při prosazování takové reformy, jejímž cílem bude hledání spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými ekonomickými prostředky a tvorba pro pacienty přátelského zdravotnictví, v němž budou pracovat spokojení lékaři.

Důvodů ke spolupráci máme mnoho, vždyť do dnešního dne není vyřešeno ani specializační vzdělávání lékařů, ani není zajištěno zvýšení platů lékařů a ostatních zdravotníků od ledna 2012, k němuž se vláda zavázala.

S uctivými pozdravem,

MUDR. Milan Kubek – prezident ČLK