Zahraniční lékaři předváděli v Budějovicích operaci ramene

27. 4. 2009 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Jejich práci na nemocničním sále snímaly kamery a mikrofony, takže v kulturním centru na druhé straně města mohlo asi 150 českých i zahraničních ortopedů vidět operace do nejmenšího detailu...


Významní evropští lékaři předváděli od čtvrtka do dneška v Českých Budějovicích artroskopické operace ramenního kloubu.

Jejich práci na nemocničním sále snímaly kamery a mikrofony, takže v kulturním centru na druhé straně města mohlo asi 150 českých i zahraničních ortopedů vidět operace do nejmenšího detailu. Navzájem spolu komunikovali a radili se, což je největší přínos obdobných sympozií. ČTK to řekl garant sympozia Pavel Sadovský z ortopedického oddělení českobudějovické nemocnice.

V tomto oboru patří českobudějovická ortopedie mezi nejfrekventovanější pracoviště v tuzemsku, ročně tam operují na 180 ramenních kloubů. Obdobné kongresy pořádají Jihočeši každé dva roky a vždy představují novinky v léčbě. „Nesmírně cenná je možnost sledovat zkušené odborníky při práci. Princip operace je jasný, ale jedině takto lze odkoukat různé finesy - například jak se postaví k situaci, která nastane, či jaký používá nástroj,“ vysvětlil Sadovský.

Diváci se mohli operatérů průběžně ptát na detaily i navrhovat své metody a ptát se na názor kolegů, což je podle Sadovského obrovská výhoda takové výuky. Upřesnil, že za dva dny se jako lektoři vystřídali specialisté z Německa, Rakouska, Belgie, Švýcarska, Slovinska a Británie. Pod ruku se jim dívalo zhruba 80 českých lékařů a ortopedi z mnoha evropských zemí i Ruska.

Pacientů bylo celkem devět - podle Sadovského samé „medicínské oříšky“. První skupinu tvořili ti, kteří už nebyli schopni paží v rameni hýbat, protože jim chyběly svalové úpony. Další pacienti se potýkali s nestabilitou ramene, které měli náchylné k vykloubení.

Díky šetrným zákrokům nebudou muset po těchto operacích zůstat v nemocnici déle než den nebo dva, pak je však velmi důležitá rehabilitace. Výhodou této metody je to, že pacient má menší bolesti a zmenšuje se i riziko krvácení či infekce.

Artroskopie je moderní diagnosticko-operační metoda, které umožňuje zobrazit vnitřek kloubů. Tím, že se dovnitř zavede tenká optická sonda, takzvaný artroskop, se celý kloub snáz vyšetří i operuje.

Českobudějovické pracoviště je v tomto oboru mezinárodně uznávaným centrem pro vzdělávání specialistů, takže se tam jezdí vzdělávat lékaři z celé střední a východní Evropy.

Za posledních deset let zvýšili budějovičtí specialisté počet zákroků prováděných artroskopicky zhruba patnáctinásobně, ročně jich uskuteční 700 až 800.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?