Zahraniční pacienti po vstupu Česka do EU: jaká bude situace?

27. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"České pojišťovny budou muset čekat rok i déle, než dojde k vyrovnání se zahraniční pojišťovnou, čímž dochází k úvěrování daleko bohatších systémů. Za péči poskytnutou našim pojištěncům ve vyspělých zemích EU budeme platit mnohonásobně vyšší ceny," říká ředitel Centra mezistátních úhrad Ladislav Švec.


Praha - Stejně jako čeští pacienti budou moci po vstupu do EU svěřit svůj život a zdraví zahraničním klinikám, budou i eurospoluobčané využívat dovedností našich lékařů. A to se všemi právy a povinnostmi českého pojištěnce.

„Desetitisíce lidí, kteří nejsou našimi pojištěnci a nesplňují zákonné podmínky pro účast v systému, se tak českými pojištěnci stanou. Naopak desetitisíce současných českých pojištěnců přejdou pod ochrannou ruku jiných států,“ potvrdil ředitel Centra mezistátních úhrad Ladislav Švec.

Zachován při tom musí být tzv. princip rovného zacházení. „Znamená to, že za cizince ošetřené u nás uhradí české zdravotní pojišťovny v českých cenách a za naše pacienty ošetřené v cizině v cenách běžných v zemi poskytnutí péče,“ vysvětlil Švec. To bude ale znamenat vyšší výdaje základního fondu, nemluvě o obrovském tlaku na administrativní aparát.

ŽÁDANÉ OBLASTI V CIZINĚ:
kardiochirurgie
lázeňská zařízení
stomatologie
operace pomocí gamanože

„České pojišťovny budou muset čekat rok i déle, než dojde k vyrovnání se zahraniční pojišťovnou, čímž dochází k úvěrování cizích, leckdy daleko bohatších systémů. A co hůř, za péči poskytnutou našim pojištěncům ve vyspělých zemích EU budeme platit mnohonásobně vyšší ceny, než jaké jsou u nás,“ obává se Švec.

O české lékaře je ve světě velká poptávka

„Naše zdravotnictví má v zahraničí velmi dobrý zvuk. Zvláště některé německé instituce už zjišťují, za jakých okolností budou moci jejich pojištěnci využívat naší zdravotní péče,“ uvedl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner.

Informují se prý jak o rozsahu služeb, tak možnostech léčby a vybavenosti nemocnic. „Už několik let k nám jezdí cizinci do lázní, na špičkové úrovni je česká kardiochirurgie, Němci i Rakušané navštěvují české stomatology, a těchto oborů je řada,“ naznačil mluvčí.

„Značný příliv cizinců lze očekávat i kvůli tomu, že český systém zdravotního pojištění je velmi otevřený, benevolentní a téměř bez doplatků,“doplnil Švec. Podle Suttnera by se tak ale nemělo dít na úkor českého pojištěnce.

„Lékař by samozřejmě neměl dávat přednost lukrativnějšímu pacientovi, v ordinacích by neměly vznikat fronty. To všechno ale ukáže až dvouletá praxe,“ odhadl mluvčí VZP.

KATEŘINA ŠMÍDOVÁ, Střední Čechy, 27.01.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?