Zahraničních dlužníků za ošetření příliš nepřibývá

19. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Příliv zahraničních turistů do ČR v letní sezóně se zatím prakticky neodrazil v počtu pacientů, kteří zůstávají dlužni za lékařské ošetření a hospitalizaci. Jak rovněž potvrdil náš průzkum, přetrvávají však potíže se zahraničními dělníky. Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové představují loňské náklady na péči o cizí státní příslušníky částku 15 miliónů korun...


Východní Čechy - Jak podotkla Jitka Šmehlíková, vedoucí odboru financí a analýz, s platbami za léčbu poskytnutou cizincům souvisí řada problémů, zejména pokud jde o pacienty ukrajinské národnosti.

Okresní nemocnice Jičín zaznamenala mírný nárůst cizinců, kteří zde vyhledali lékařskou pomoc. Ale jak nám sdělila ekonomická náměstkyně Eva Roušanlová s nezaplacením poskytnuté zdravotní péče se zatím nesetkala. Přesnější výsledky budou znát až koncem září, kdy bude dobíhat splatnost faktur.

Vzhledem ke skutečnosti, že spád nemocnice ve Svitavách je mimo příhraniční oblast, neliší se počet pacientů-cizích státních příslušníků ošetřených v turistické sezóně nijak zvlášť od ostatních měsíců.

„Tato ošetření se vyskytují pouze sporadicky,“ potvrdil ředitel Pavel Havíř. V současné době cizinci svitavské nemocnici za ošetření dluží přibližně 60 tisíc korun.

Nemocnice ve Vysokém Mýtě nemá zatím větší potíže s cizinci. Ti, kteří mají pojištění, jsou bez problémů - například ošetřovali Slováky, pojišťovna ze Slovenska částky uhradila - někteří zaplatí přímo. Občas se sice najdou takoví, kteří neuhradí částky za poskytnuté ošetření, jedná se však o menší sumy, takže pohledávek mnoho není. Hlavní část sezóny ovšem teprve přijde. Ředitel nemocnice v Ústí n. O. Martin Procházka také potvrdil, že momentálně velké potíže nemají: „Ty, co nejsou pojištěni, si hlídáme, aby zaplatili hned. Občas se stane, že z některého cizince se nedají peníze dostat, ale větší pohledávky nyní naštěstí nemáme.“

V Opočenské nemocniční na Rychnovsku letos nemají problémy s cizími pacienty - neplatiči. „I když jsme teprve na začátku léta, doposud jsme provedli několik drobných ošetření a vždy jsme se s cizinci dohodli,“ vyjádřil se na dotaz ředitel opočenské nemocnice Jiří Šmejda. „Z minulosti u nás samozřejmě evidujeme dluhy, které lze řádově vyčíslit v desítkách tisíc korun. Jde však o peníze, které již nikdy nedostaneme,“ konstatoval ředitel Jiří Šmejda s tím, že se jednalo hlavně o Poláky a Slováky.

„U nás dluhy zahraničních turistů nehrají příliš velkou roli, neboť Pardubice pro ně nejsou cílovou oblastí,“ uvedl ředitel Nemocnice Pardubice Jan Feřtek s tím, že pokud taková situace nastala, šlo vždy o výjimky.

„Pokaždé jsme tyto případy vyřešili, i když často až za asistence cizinecké policie,“ dodal ředitel.

Každoroční příliv zahraničních turistů zatím ještě v letošním roce Všeobecná nemocnice v Náchodě nezaznamenala. Pokud nemá zahraniční pacient uzavřené pojištění v příslušné zemi, po lékařském zákroku se od něho okamžitě vybírá úhrada za ošetření v hotovosti.

„Většina zahraničních pacientů je připojištěna pro úrazy v zahraničí se zastoupením v České republice, a tyto pojišťovny nám garantují, že za pacienta léčení uhradí. Náchodská nemocnice v tomto směru nemá žádné větší problémy,“ uvedla Ilona Žďárská, vedoucí ekonomického odboru.

Hradecké noviny, 19.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?