Zájem o možnost připlacení si za konkrétního lékaře je na jihu Moravy mizivý

9. 8. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Od června si mohou pacienti připlatit za konkrétního lékaře, který jim provede plánovanou operaci. Zájem o novinku je ale na jižní Moravě mizivý.


Pacienti se totiž většinou spokojí s operatérem, kterého jim určí sama nemocnice, a tak většina zdravotnických zařízení stále nemá ani sestavený ceník této nadstandardní služby.

Barbora LUKŠOVÁ, redaktorka: Operace od vybraného lékaře za příplatek, na jižní Moravě zatím hudba budoucnosti. Nový nadstandard pro pacienty platí sice víc než dva měsíce, kromě Fakultní nemocnice v Bohunicích ale žádná z nemocnic v kraji tuto možnost nenabízí.

Anna MRÁZOVÁ, mluvčí, Fakultní nemocnice Bohunice: Ceník byl zveřejněn teď na začátku srpna. Pacient si vybírá konkrétního lékaře, nicméně po organizačně provozní a především odbornou stránku věci musí samozřejmě posoudit vedení dané kliniky.

Barbora LUKŠOVÁ, redaktorka: Ostatní zdravotnická zařízení v kraji tak zatím vyčkávají nebo ceníky teprve připravují.

Šárka URBÁNKOVÁ, mluvčí, Fakultní nemocnice u svaté Anny: Zájem ze strany pacientů není. My tu záležitost poměrně už několik měsíců mapujeme. Se domnívám, že naši lékaři jsou natolik, natolik erudovaní a natolik odborní, že v podstatě pacienti nemají důvod si připlácet za toho lékaře.

pacient:
Já si myslím, že ta nemocnice je na takovej dobrej úrovni, že to není potřeba ani.

pacient:
O kom vím, že je jako opravdu dobrej lékař, tak pak samozřejmě by se o tom dalo uvažovat.

Barbora LUKŠOVÁ, redaktorka:
Konec úplatků a zlepšení služeb, právě to si ministerstvo zdravotnictví slibuje od zavedení ceníků. Za primáře nebo přednostu si pacienti mohou připlatit maximálně 15 tisíc, za ostatní nejvýš 5 tisíc korun. Záleží na jednotlivých nemocnicích.

Petr SVOBODA, ředitel, nemocnice Kyjov: Si myslím, že je to hodně nedomyšlené, těch peněz zbude tak strašně málo, že to toho lékaře motivovat nebude. Kdybychom například dali 5 tisíc, tak 37 procent odevzdáte státu na daních ještě, než to začnete dělit a dělit by se to muselo mezi, řekněme, 7, 8, 9 lidí asistenty, operatéra, anesteziology.

Barbora LUKŠOVÁ, redaktorka:
Pokud ale bude mezi pacienty o nadstandard zájem, nemocnice slibují, že ceníky vytvoří.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?