Zájem střední generace o zdravotní stav roste

13. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Příznivě se projevila nejen všeobecná změna stravovacích návyků, ale také vývoj v léčbě koronárních chorob a vysokého krevního tlaku...


Cheb - Dny zdraví, které pořádala Okresní hygienická stanice (OHS) v Chebu, ukázaly, že zájem střední generace o zdravotní stav stoupá.

Jak jsme vás informovali, pracovnice OHS v pátek a sobotu měřily zájemcům hladinu cholesterolu, krevní tlak, obsah tuku v těle. Součástí akce byla rovněž doporučení, jak pomocí změny stravovacích návyků snížit riziko civilizačních chorob.

„Celkem nás navštívilo 120 občanů, z toho 82 žen,“ uvedla včera ředitelka OHS Jaroslava Hrabáková. „Potěšilo mě, že proti předchozím ročníkům přišli především lidé ve věku mezi čtyřiceti a padesáti lety, tedy střední generace. Věkový průměr letos klesl z 55 na 49 let,“ dodala. Nejstarší účastice posledních Dnů zdraví oslavila nedávno 82. narozeniny, nejmladší pak teprve patnácté.

V roce 1999 naměřily asistenky hygienické služby v průměru cholesterol ve výši 5,8 milimolu na litr krve, letos tato hodnota činila rovných pět jednotek, poprvé tedy byla menší než riziková. Nejvyšší zaznamenaná hodnota dosáhla 8,69 - v tomto případě pracovnice OHS doporučily okamžitou konzultaci s lékařem. Index tělesné hmotnosti (BMI - váha v kilogramech dělená druhou mocninou výšky v metrech - normální hodnota je 25) se v jednom případě vyšplhal na 40.

Příznivé výsledky letošních měření podle ředitelky Hrabákové naznačují, že zájem o zdravotní stav mezi lidmi stoupá. Tomu odpovídá také střední délka života, která se za posledních deset let zvýšila v ČR u mužů z 68 na 70,5 roku, u žen ze 74 na 77,5.

„Příznivě se projevila nejen všeobecná změna stravovacích návyků, ale také vývoj v léčbě koronárních chorob a vysokého krevního tlaku,“

konstatovala Hrabáková.

MICHAL HOUDEK, Chebský deník, 13.11.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?