Zájem ze zahraničí o léčbu protony v Praze prý stoupá

8. 7. 2013 7:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zájem ze zahraničí o léčbu v pražském protonovém centru podle mluvčího Vladimíra Šulce stoupá, do konce roku má kapacitu už jen pro 300 pacientů z ČR. Centrum marně usiluje o smlouvy s českými zdravotními pojišťovnami, které posílají pacienty do mnichovského centra, kde jsou podle jejich propočtů ceny výhodnější. Pražské centrum, které má kapacitu až 2500 pacientů za rok, tyto propočty zpochybňuje.


Podle českých onkologů je léčba protony vhodná pro pár stovek lidí za rok. Centrum argumentuje názory rentgenologů, podle nichž je přínosná až pro 15 procent ozařovaných, tedy až 4500 českých pacientů ročně.

„Pražské protonové centrum přijímá další členy do týmu v souvislosti s plánovaným podzimním přechodem na dvousměnný provoz. Důvodem je zájem zahraničních partnerů o léčbu v Praze,“ řekl ČTK Šulc.

Pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) není podle mluvčího Oldřicha Tichého informace o 300 volných místech ničím zajímavá ani podstatná. „Naši klienti mají to štěstí, že VZP již podepsala memorandum s protonovým centrem v Mnichově. To nejenže má zhruba poloviční ceny, ale navíc tamní lékaři mají mnohonásobně větší zkušenosti než začínající pracoviště v Praze,“ řekl ČTK Tichý.

Šulc odmítl informace o předražené léčbě v Praze. Plánovaný mix diagnóz, který světová centra léčí, vychází podle něj v Praze průměrně za pacienta na 460.000 korun, paušál dojednaný VZP s Mnichovem je 490.000 korun.

„Jde zřejmě jen o náhodu, že VZP měla od pražského centra kalkulaci na léčbu tří klientů za 720.000, 860.000 a 990.000 korun,“ podotkl Tichý s tím, že VZP hradí léčbu, ubytování i služby tlumočníka. I tak je podle něj celková částka výrazně nižší než v Praze.

Mnichov nabízí denní ubytování pro pacienta s jednočlenným doprovodem za 250 eur. Pobyt celé rodiny za dva měsíce léčby podle Šulce stojí VZP tři čtvrtě milionu korun navíc.

Podle Tichého ale je tato argumentace nesmyslná. Děti kromě prázdnin chodí do školy, rodiče do práce, celá rodina nemůže odjet na dva měsíce.

Otázkou podle něj je, zda pražské centrum zajistí na své náklady ubytování pacientovi třeba z Třince a jeho rodině. „V opačném případě, tedy pokud by si pacient i rodina platili ubytování, by nemělo smysl poukazovat na 'drahé' ubytování v Mnichově,“ uvedl s tím, že pokud by pacient do Prahy dojížděl, najezdil by za celou léčbu 32.000 kilometrů.

Pražské centrum má kapacitu léčit za rok až 2500 pacientů. Ze zhruba 35.000 lidí, kteří v ČR každý rok potřebují léčbu rakoviny zářením, lze podle českých onkologů většinu léčit se stejně dobrými výsledky klasickým ozařováním, které je levnější. Podle ministerstva zdravotnictví je léčba protony pětkrát dražší než konvenční ozařování, výsledky prý nejsou lepší.

Soukromé Protonové centrum na Bulovce bylo vybudováno a vybaveno za 3,5 miliardy korun. Spor s českými pojišťovnami začal, když VZP odmítla uznat platnost smlouvy o smlouvě budoucí, kterou v roce 2006 podepsal nucený správce. VZP dala na centrum trestní oznámení, centrum podalo žalobu na zaplacení smluvní pokuty k rozhodčímu soudu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?