Zákaz cigaretové reklamy lékaři vítají

7. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
První zákon, na kterém se shodla nová vláda, je úplný zákaz tabákové reklamy. Lékaři tuto aktivitu vítají a doufají v omezení počtu kuřáků hlavně z řad mladých lidí. Novinka by mohla platit od července 2004...


Ústí nad Labem - Primář Oddělení plicních nemocí a TBC Masarykovy nemocnice (MN) Pavel Reiterer tento krok vítá.

„Zatím šlo vyloženě o pokrytectví, když reklama nesměla být asi 150 metrů od školy či hřiště. Byl to lobbismus tabákových firem, což chápu, nelze ale pochopit ten zákon,“ uvedl lékař.

Svůj smysl podle jeho mínění tato novinka, kterou ale po poslancích musí ještě schválit Senát a podepsat prezident, má hlavně u dětí. Varování na krabičkách cigaret je podle lékařů rovněž alibismus, na prevenci nemá vliv.

Na oddělení plicních nemocí a TBC nemocnice leží vždy, z několika desítek nemocných, přibližně 90 procent pacientů kvůli kouření.

„Chronické záněty dýchacích cest a nádorová onemocnění plic jednoznačně souvisejí s nikotinem,“ řekl lékař.

Primářka Oddělení funkčního vyšetřování MN Jarmila Fišerová včera uvedla, že chronická obstrukční plicní nemoc souvisí s kouřením.

„Zákaz reklamy by měl mít vliv na snížení počtu kuřáků. Této nemoci přibývá celosvětově a u žen výskyt nemocí souvisejících s kouřením roste stále rychleji, u mužů spíše stagnuje,“ uvedla lékařka.

Kouření je hlavní příčinou nejen rakoviny plic, ale právě i méně známé chronické obstrukční plicní nemoci. Na toto vleklé onemocnění průdušek, při němž je omezeno proudění vzduchu do plic a pacient trpí těžkou dušností, zemřelo v roce 2000 v ČR 1 713 lidí. V tomto roce kouřilo 29 procent obyvatel.

Jozef Král z poradny pro podporu zdraví při krajské hygienické stanici, která se zabývá i návykem na nikotin, před časem zmínil, že reklama ovlivňuje hlavně děti. Ideální cena krabičky cigaret by podle něj byla kolem 140 korun, i když jak sám přiznává, závislost kuřáků umí pochopit. Sám kdysi holdoval nikotinu. Až 90 procent kuřáků začíná, podle jeho slov, kouřit ve věku 12 až 19 let. V poradně se sice setkal i s paní, která začala kouřit ve 28 letech, což je ale ojedinělý případ.

„Tato závislost je stejná diagnóza jako alkoholismus či závislost na drogách. Moderní je proto nekouřit. Vždy to stojí za zkoušku, protože člověk si tak zvedne sebevědomí. Motivací můžou být ekonomické či zdravotní důvody, ale třeba i nový partner,“ uvedl MUDr. Král.

Tlak je podle lékařů třeba vyvíjet na stát, který povolil reklamu na tabák, umožnil třetinové ceny kuřiva proti cenám v EU, neposkytuje určité procento z daní zdravotnictví, na krabičkách cigaret nechává jen malá varování o škodlivosti kouření a umožňuje prodej light cigaret.

Rakovina plic je v současné době častější u mužů, u žen však začíná tento počet v posledních letech stoupat. Rakovina plic je jednou z nejhůře léčitelných nemocí a je nejčastější příčinou úmrtí na zhoubné nádory.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 7.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?