Zákaz cukrovinek? Školy zatím tápou

24. 8. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Od září má platit zákaz prodeje nezdravých potravin v prostorách škol. Chybí prováděcí předpis, školy na Blanensku neví, na čem jsou.


Na svačinu smažené brambůrky místo rohlíku se sýrem a zeleninou. S problematickým stravováním dětí, které se ve školách rozmáhá s rostoucím počtem automatů a bufetů, se rozhodl bojovat bývalý ministr školství Marcel Chládek.

Patřičnou novelu školského zákona schválili poslanci a senátoři už na jaře s tím, že bude platit od září. Prováděcí předpis, kde by měli ředitelé škol najít konkrétní zakázané potraviny, ale neexistuje. Týden před začátkem školního roku tak ve školách na Blanensku nemají žádné informace, jak to bude.

Někde se proto chystají automaty omezovat sami, jinde ale nechávají vše jako dosud. Boskovická základní škola od září ruší automaty na kávu a bagety. „Zůstanou jen automaty na mléko,“ sdělil ředitel boskovické základní školy Vladimír Ochmanský.

V základní škole Tomáše Garrigua Masaryka v Blansku ale nechají nabídku stejnou jako v minulých letech. Tamní ředitel Pavel Nezval vidí problém spíš na straně rodičů a ve výchově dětí. „Děti by si podle mě měly zdravější svačiny nosit z domu. Jenže rodiče dětem radši dají peníze, aby si něco koupily samy,“ uvedl Nezval.

Ten souhlasí i s hlavní výtkou proti novele, že děti si sladkosti koupí v obchodě, když ne ve škole. „Podle mě je ten zákaz úlet. Reguluje se něco, co se prakticky regulovat nedá, když si to mohou koupit kdekoliv jinde,“ doplnil ředitel blanenské školy.

Problém automatů

Renata Kopřivová provozuje už několik let bufety v budově boskovického gymnázia a v základních školách v Blansku. Nemyslí si, že by v souvislosti s novelou musela ze sortimentu něco vyřadit. „Žádné brambůrky jsme v bufetu nikdy neměli. Prodáváme hlavně pečivo, ovoce, mléčné výrobky a minerální vody,“ prohlásila Kopřivová. Podle ní je převážně problém s automaty, kde nezdravé potraviny skutečně jsou.

Martina Lukešová z Boskovic svým dětem pravidelně chystá svačinu. Buď jim dá rohlík s máslem a medem, nebo rohlík s pomazánkovým máslem. Školu vnímá jako instituci, která má kromě výuky také vychovávat, a tak by tam podle ní žádné cukrovinky a nezdravé potraviny být neměly. „Malé děti navíc vnímají automat jako hru. Hodí do něj peníze a ono to něco udělá,“ poznamenala Lukešová.

Ministerstvo školství stále jedná se zástupci ministerstva zdravotnictví o podobě prováděcího předpisu, ve kterém bude jasně stanoveno, co se nakonec bude smět v bufetech a automatech ve školách prodávat. Na tento prodej se totiž nevztahují výživové normy a inspekční kontroly, které naopak mají zaručovat výživově vyvážené stravování ve školních jídelnách.

Na otázku, kdy bude prováděcí předpis hotový a zda se do začátku školního roku vůbec stihne, nedokázala mluvčí ministerstva školství Jitka Ježková odpovědět. „Intenzivně jednáme, aby byl předpis hotový co nejdříve,“ konstatovala mluvčí a dodala, že systém členění potravin bude vycházet z doporučení Světové zdravotnické organizace vydaného pro oblast výživy dětské populace.

Školní rok ovšem začíná už za pár dní a ministerstvo chce dát školám dostatek času, aby se podle zákona mohly zařídit. „Jsem si jistý, že do září žádný prováděcí předpis na ministerstvu nestihnou,“ dodal ředitel blanenské školy Pavel Nezval.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?