Zákaz kouření na veřejných místech snížil v Anglii počet infarktů

11. 6. 2010 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Zákaz kouření v uzavřených veřejných prostorách vedl v prvním roce platnosti ke snížení počtu infarktů v Anglii o 1200, tedy o 2,4 procenta. Tvrdí to studie vědců z univerzity v Bathu, kterou zveřejnila odborná revue British Medical Journal.


V Anglii byl zaveden zákaz kouření v uzavřených veřejných prostorách a na pracovištích v červenci 2007. Ve Skotsku, kde zákaz platí o rok déle, ubylo údajně infarktů o 14 procent.

Studie univerzity v Bathu, která zkoumala počet hospitalizací kvůli selhání srdce v období 2002 až 2009, tak výrazný pokles nezaznamenala. Podle vedoucí vědeckého týmu Anny Gilmoreové počet infarktů klesal již před rokem 2007, protože řada institucí v očekávání celkového zákazu omezovala kouření již dříve.

Práce vědců z univerzity v Bathu je nejreprezentativnější studií v tomto směru, protože se zaměřovala na populaci 49 milionů lidí. Snaží se také brát v úvahu řadu dalších faktorů ovlivňujících výskyt srdečních příhod. Na každý pád pokles zaznamenaný v prvním roce zákazu přinesl britskému zdravotnictví úsporu 8,4 milionu liber (asi 260 milionů korun).

„Jde přitom jen o zlomek celkových výhod tohoto zákazu, protože jsme zkoumali jen dopad na infarkty v bezprostředním období,“ řekla Gilmoreová a připomněla, že kouření i pasivní kouření souvisí s řadou dalších chorob.

Stoupenci zákazu kouření na veřejných místech výsledky studie uvítali. „Byl to odvážný krok a nyní máme důkazy o tom, že byl absolutně správný,“ řekla Betty McBrideová z nadace British Heart Foundation.

Odpůrci zákazu jsou opačného názoru. „Studie má ukázat výhody prohibice. Neukazuje ale mizérii, kterou tento zbytečně přísný a rozdělující zákaz přinesl statisícům lidí,“ řekl Simon Clark z organizace na ochranu práv kuřáků Forest v souvislosti s tím, že kuřáci musejí chodit na cigaretu na ulici před úřady nebo hospody.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?