Zákaz potratů by byla šikana, říká Emmerová

19. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Hrůzné fotografie potratů, které v posledních dnech dostávají poslnci od odpůrců interrupcí předsedkyni zdravotního výboru Miladu Emmerovou nepřesvědčily. "Všechny jsou na jedno téma: nezabíjejte živé jedince. Já jsem ale přesvědčena, že narodit se má jen dítě chtěné..."


V příštích dnech budete ve Sněmovně rozhodovat o tom, zda budou českým ženám zakázány potraty. Jak se vám takový návrh líbí, a to nejen jako předsedkyni výboru, ale zejména jako lékařce?

Celým návrhem jsem se podrobně zabývala, přičemž jako lékařka musím říci, že je pro mě naprosto nepřijatelný. Potraty byly, jsou a budou a jde o to, v jaké režii. Pakliže to bude zákonem zakázáno, je celá záležitost kriminalizována.

Tím bychom se ale potratům stejně nevyhnuli, navíc by mohlo docházet k ohrožení zdraví žen, v krajním případě i k jejich úmrtí, neboť by byly nuceny tajně vyhledávat tento zákrok.

Nicméně i část lékařů je pro zákaz potratů, neboť tvrdí, že dochází k zabití živého jedince. Jde vlastně o odborný spor, kdy začíná život: zda početím, anebo až dvanáct týdnů poté.

Počátek života se jistě dá považovat od chvíle spojení vajíčka se spermií, tedy od chvíle početí, ale podle mého je to pravda jen do určité míry. Podle mého názoru je člověk člověkem až od chvíle narození, i když samozřejmě respektujeme některé ukazatele života, tedy ty, kdy už jsou vytvořeny orgány a jde již jen o růst a vyspívání, což je zhruba po třetím měsíci nitroděložního života. Toto je také limit, do kdy se potraty provádějí.

Po této lhůtě se potraty tolerují v některých závažných případech, kdy by mohlo dojít k ohrožení života matky, anebo hrozí porod postiženého dítěte, což bývá velká zátěž pro rodinu i pro samotné dítě.

Navrhovatelé zákona ale tvrdí, že právo na život má každý a i postižené dítě dokáže svým rodičům přinést radost. Souhlasíte?

Myslím, že máme dávat přednost zdravým jedincům, a to po všech stránkách, tedy i genetických.

DÁLE ČTĚTE:
Potraty: poslanci dostávají tisíce dopisů i drsné fotografie

Zastánci zákazu potratů zavalili poslance dopisy i různými fotografiemi mrtvých plodů, aby vás přesvědčili o správnosti návrhu zákona. Nepřesvědčili vás?

Nepřesvědčili. Všechny jsou na jedno téma: nezabíjejte živé jedince. Já jsem ale kromě svého odborného názoru také lidsky přesvědčena, že narodit se má jen dítě chtěné. Víme dobře, jak často končí právě nechtěné děti.

Co podle vás vede skupinu lidoveckých poslanců k takovému kroku?

Nechci jim křivdit, ale mám pocit, že se někdo chce zviditelnit.

Vy sama jste se v kuloárech údajně vyjádřila v tom smyslu, že pokud by byl tento zákon schválen, navrhnete jiný, podle kterého bude možný pohlavní styk jen za účelem početí. Nemyslíte to snad vážně?

Říkala jsem to v nadsázce kolegovi Karasovi. Chtěla jsem tím říci, že takový návrh by byl stejně nesmyslný, jako je jeho návrh na zákaz potratů. Pak bych ještě navrhla kontrolní komisi nazvanou UMRK - tedy umravňovací komise - a ráda bych se stala její předsedkyní.

Myslíte, že má lidovecký návrh šanci na schválení?

Řekla bych, že má více odpůrců. V klubu soc. dem. se nenašel nikdo, kdo by ho podporoval. Jde přece o svobodnou vůli každé ženy a nelze jí v tomto smyslu nic zakazovat. To by byla jen šikana.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?