Zakladatel společnosti ImClone se přiznal k dalším podvodům

4. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zakladatel americké biotechnologické společnosti ImClone Systems Samuel Waksal se přiznal k trestnému činu spiknutí a k podvodu s převodem finančních prostředků...


NEW YORK - Zakladatel americké biotechnologické společnosti ImClone Systems Samuel Waksal se přiznal k trestnému činu spiknutí a k podvodu s převodem

finančních prostředků. Waksal tak přiznal, že se vyhnul platbě daní kolem 1,2 milionu dolarů, které měl zaplatit za nákup obrazů v minulých třech letech.

Waksal koupil obrazy od jedné galerie v New Yorku a zaplatil za ně 15 milionů dolarů. Umělecká díla si pak nechal poslat do svého bytu na Manhattanu, ale fakturu nechal vystavit na jednu z kanceláří firmy ImClone v New Jersey. Později prý ze svého účtupřevedl peníze majiteli galerie.

Waksal se už loni v říjnu přiznal k podvodům při obchodování s akciemi ImClone. Svou dceru mimo jiné informoval o zprávě Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), který se odmítl znovu zabývat přípravkem Erbitux. Waksalova dcera tak mohla prodat akcie dříve, než jejich cena na burze výrazně klesla.

Waksal je obviněn z akciových a bankovních podvodů, spiknutí, bránění spravedlnosti a křivé výpovědi.

Do podvodných obchodů s akciemi jeho firmy je „namočena“ také zakladatelka jiné americké společnosti Martha Stewart Omnimedia Martha Stewartová, připomíná agentura AP.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?