Zákon má usnadnit přepravu tkání a buněk

11. 7. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Přepravovat lidské tkáně a buňky budou moci zajišťovat v budoucnu i takové firmy, které nejsou zdravotnickým zařízením. Dosud je mohli přepravovat jen provozovatelé tkáňových zařízení, diagnostických zařízení, odběrových míst nebo držitelé zvláštních povolení.


Změnu má přinést novela zákona o tkáních a buňkách, kterou vláda předložila sněmovně.

Vláda v předkládací zprávě ujišťuje, že přijetím zákona nehrozí nebezpečí poklesu kvality přepravovaných tkání a buněk, protože požadavky kladené na jejich distribuci i dopravu stanoví zvláštní vyhláška.

Provozovatel tkáňového zařízení, který potřebuje dopravit materiál jinam, bude muset s dopravcem uzavřít písemnou smlouvu obsahující patřičné podmínky. Taková smlouva bude muset zajistit, aby subdodavatel například neuzavřel další smlouvu s někým jiným.

Novela má také usnadnit vývoz tkání a buněk. Pokud má tuzemský provozovatel patřičné povolení tyto materiály distribuovat, může zajistit jejich vývoz prostřednictvím svého odběratele nebo pomocí prostředníka, kterého si odběratel najme.

Navrhovaná úprava umožní řešit dodání tkání a buněk zahraničnímu tkáňovému zařízení operativně, například při nebezpečí z prodlení, a bez zvláštních finančních či organizačních nároků na tkáňové zařízení v ČR, které tkáně a buňky poskytuje, uvedla vláda.

Vláda také nepředpokládá, že by se zvýšil počet převozů. Nepředpokládá ani změny v úhradách ze zdravotního pojištění za přepravu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?