Zákon Medicare ve Spojených státech

15. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Trvalo to dlouho, ale konečně je tady", prohlásil šéf senátní republikánské většiny Robert Frist o zákoně Medicare, který má podle něj čtyřiceti milionům amerických důchodců a postižených usnadnit přístup k lékům na předpis...


Zákonem, který tento týden podepsal americký prezident George Bush, pravicová administrativa plní rok před volbami jeden z dřívějších slibů své zdravotnické a sociální agendy.

Podle kritiků však zákon příliš vychází vstříc farmaceutickým společnostem a příliš zatíží státní rozpočet. Ten už teď funguje s deficitem přibližně tři sta sedmdesát miliard dolarů. Co konkrétně ze zákona Medicare pro americké seniory vyplývá? Na to se Martina Mašková zeptala amerického spolupracovníka BBC Dušana Neumanna.

Host (Dušan Neumann):

Ta největší změna spočívá v tom, že už od příštího června budou vládní instituce rozesílat penzistům takové kartičky, něco jako kreditní karty a na ty karty budou značné slevy na různé léky. Budou od deseti až po padesát procent.

Redaktor (Martina Mašková):

Bude hrát nějakou roli při tom přístupu k lékům podle schválené reformy to, zda je důchodce bohatý a nebo chudý?

Host (Dušan Neumann):

Pochopitelně. Jako vždy při těchto sociálních plánech tak ti nejchudší důchodci vlastně z toho vyjdou nejlépe, protože prakticky do příjmu asi osmnácti tisíc dolarů ročně nebudou platit za léky téměř nic. Samozřejmě nejhůř na tom budou ty důchodci právě nad touhletou hranicí, kteří pravděpodobně mohou i přijít o dosavadní pojištění, které kryje značné náklady na léky, protože tato reforma také uvolní ruce zaměstnavatelům nebo bývalým zaměstnavatelům a umožní jaksi reformovat ty pojištěnecké plány.

Redaktor (Martina Mašková):

Kritikové toho nového zákona vyčítají prezidentu Bushovi či vládě nejen to, že tenhle zákon zatíží státní rozpočet, ale namítají dokonce, že jsou v zákoně chyby, že je zákon nedostatečný. V čem?

Host (Dušan Neumann):

Samozřejmě, že ten zákon není úplný a nevyhovuje všem a je tam, dá se říci, dost paragrafů, které vyvolávají otázky. Například ten systém Medicare nemá nárok podle tohoto zákona jako celek vyjednávat snížení cen léků s farmaceutickými společnostmi. Zatímco třeba správa vojenských veteránů nebo správa, která se stará o mentálně a fyzicky postižené občany, tyto možnosti má. Zdá se, že to je jaksi výsledek působení lobbyistů z farmaceutického průmyslu, kteří ten zákon tak trochu oholili, ale samozřejmě jako každý zákon i tento je flexibilní a je zcela jasné a dá se to předpokládat, že z obou stran, jak demokraté tak i republikáni, budou se snažit to dotlačit poněkud dál.

BBC, 13.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?