Zákon o lékařích neuspěl, podle Součkové je ale nutný kvůli EU

11. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový zákon o lékařských povoláních zatím nebude. Poslanci včera totiž nepřehlasovali senátní veto této normy. Znamená to, že vláda bude asi muset předložit nový návrh...


PRAHA -

Ministryně zdravotnictví Marie Součková před hlasováním uvedla, že země zákon potřebuje k hladkému vstupu do EU - bez něj prý hrozí „ochranná opatření“ vůči České republice.

Návrh předpokládal, že čeští lékaři, lékárníci a zubaři budou mít po vstupu do unie šanci pracovat i v členských zemích, norma měla také stanovit nová pravidla pro výkon těchto profesí, měla též upravit například systém dalšího vzdělávání lékařů.

Kritici ale označovali předlohu za tak špatnou, že v praxi by zákon byl v podstatě neproveditelný.


Senát návrh zamítl již v květnu. Sněmovna ho mohla přehlasovat, ale to by dnes pro zákon muselo zvednout ruku nejméně 101 poslanců.

Podpořilo ho ale jen 87 vládních zákonodárců. Opozice hlasovala proti, koalice navíc ani nebyla zcela jednotná - několik unionistů se totiž hlasování zdrželo.

Lékař a senátor za US-DEU Richard Sequens, který obhajoval senátní stanovisko, vládu vyzval, aby předložila nový návrh.

Norma, kterou lékaři očekávají již zhruba deset let, prodělala během předchozího projednávání ve sněmovně řadu změn proti původnímu vládnímu návrhu.

„Jestliže bychom takto projednávali zákony, mám pocit, že bychom se řídili heslem, jako když pejsek s kočičkou pekli dort. To je pro mě nepřijatelné,“ prohlásil již v květnu senátor Karel Barták. Na jeho kolegu, unionistického senátora Jana Hadravu, působila výsledná verze normy jako „dadaistická koláž“.

„Například diabetologové nebo neurochirurgové nebudou moci vykonávat samostatně povolání lékaře podle tohoto zákona, protože nebudou moci vůbec získat způsobilost,“ uvedl předseda senátního výboru pro zdravotnictví Tomáš Julínek z ODS.

Jeho stranický kolega a místopředseda obdobného sněmovního výboru Milan Cabrnoch dnes argumentaci horní komory podpořil. „Zákon je špatný,“ řekl.

Součková hájila normu hlavně zdůrazňováním její ho významu pro slučitelnost českého práva s evropským. Uvedla také, že žádný zákon nikdy neuspokojí všechny. Potřebnou většinu poslanců ale nepřesvědčila, takže dlouhá legislativní pouť zákona o lékařských povoláních skončila neúspěchem.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?