Zákon o neziskových nemocnicích dál dělí ODS a ČSSD

21. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Občanští a sociální demokraté se dál přou o osud zákona o neziskových nemocnicích. Senátor ODS a jeden z kandidátů na ministra zdravotnictví Tomáš Julínek trvá na jeho zrušení. Nabízí za něj alternativní návrh zákona o zdravotnických zařízeních, který by podle něj "rozumné" socialisty uspokojil...


Ministr zdravotnictví David Rath na dotaz ČTK řekl, že to od Julínka považuje za „kouřovou clonu“, která má zastřít snahu ODS zprivatizovat nemocnice. Nevěří prý tomu, že by se občanští demokraté privatizace vzdali.

Sporný zákon o nemocnicích schválila sněmovna ještě před volbami, a to zejména hlasy ČSSD a KSČM. Pravicoví politici tvrdí, že ohrozí některé nemocnice a pacienty. Jejich oponenti říkají, že naopak zaručí dostupnou péči.

Zákon počítá v první fázi se vznikem více než 140 veřejných neziskových nemocnic, jejichž péči by hradily zdravotní pojišťovny. Zbývající zařízení by se mohla rozhodnout, zda se z nich „neziskovky“ stanou.

Nemocnice, které by se přeměnit nechtěly a neměly by smlouvy s pojišťovnami, by ze zdravotního pojištění dostávaly peníze jen za akutní péči. Ostatní zákroky by si lidé museli zaplatit. Podle kritiků normy takovým zařízením prakticky hrozí likvidace.

Bezprostředně se zřejmě kvůli zákonu v nemocnicích nic nemění. Předpis sice nabyl účinnosti dnem zveřejnění ve Sbírce zákonů, tedy 31. května, teprve od té chvíle za 180 dnů se ale nemocnice zapsané v příloze normy stanou neziskovými zařízeními s povinností dodržovat pravidla, která na ně zákon klade.

Lze předpokládat, že pokud by i dál platil, nastala by tato situace koncem listopadu. Podle některých názorů je v textu řada chyb a navíc ukládá nemocnicím tolik úkolů, že je nelze ve vymezeném čase stihnout. Norma tak podle nich vyvolá chaos.

Julínek již dříve ČTK řekl, že má připraven návrh zákona o zdravotnických zařízeních, který je podle něj lepší než sporný zákon o nemocnicích a mohl by ho nahradit.

Rath uvedl, že text neviděl, ale pokud by o něm měl uvažovat, musela by taková norma mimo jiné bránit plošné privatizaci nemocnic. „To je takové to strašení lidí, přece ten zákon neslouží k zákazu privatizace, to je přece nesmysl,“ řekl ČTK Julínek.

Ministr příliš nevěří tomu, že by senátorův návrh zákona mohl vypadat tak, aby jej mohl podpořit. To by totiž podle něj musel v zásadě odpovídat normě, kterou chce ODS zrušit. „Pan senátor asi ve svém návrhu těžko může opustit vlajkovou loď ODS, kterou je privatizace nemocnic,“ soudí Rath.

Zákon o neziskových nemocnicích může být jedním ze sporných bodů, které nepřímo ovlivní jednání o vládě. ODS se nyní snaží zformovat kabinet své strany, KDU-ČSL a zelených. Ve sněmovně ale koalice nemá většinu, a jedná proto o podpoře či toleranci ČSSD.

ČTK

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Plošná privatizace je zločin proti národu.Jejím cílem je vykořisťování zdravotníků,obchodovat se zdravím.V Olomouckém kraji třeba již Ivan Langer se netají tím,že chce koupit nemocnici Štemberk,proto se nedivme jeho lživým a poplašným projevům,stojí za šířením poplašných zpráv,že zákon o neziskovkách vede k uzavření mnoha nemocnic.Je typickým členem ODS schopný dělat vše kvůli penězům.Již ODS zatahovala bezpečnostní složky státu,lékarníky,zubaře a PL do předvolební nečisté kampaně.A je schopna i horších věcí.V případě plošné privatizace jsme připraveni stávkovat a nesloužit a podnoknout všechny kroky vedoucí k stabilizaci zdravotnictví a k zabránění vytunelování nemocnic i VZP odn ODS.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?