Zákon určí, za co pacienti zaplatí

25. 2. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci začali ladit, co bude ve zdravotnictví standard a co bude navíc. Změna se dotkne chemoterapií, operací očí nebo výměn kloubů.


Chtěli byste lepší kloubní náhradu, nebo komfortnější operaci očí? Pokud si připlatíte, máte je mít. Dosud měl zdraví pacienta zcela v rukou lékař, který rozhodoval o tom, co je pro člověka nejlepší. To by se mělo brzy změnit.

Během čtvrt roku by mělo být jasněji v tom, jaký typ chemoterapie nebo kterou náhradu kloubu budou plně hradit zdravotní pojišťovny a za co si už pacienti připlatí. Skupina dvanácti poslanců totiž pracuje na tom, co bude ve zdravotnictví standard a co už soukromě hrazený bonus. Lidé by si připláceli například za lepší sádru, modernější náhradu kyčelního kloubu, nejmodernější onkologické léky nebo operace prováděné robotem.

„Věcný návrh zákona o nároku a nadnároku ve zdravotní péči chceme mít hotový do konce března, paragrafové znění pak v květnu,“ říká předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS).

Zavést do českého zdravotnictví standardy a nadstandardy se pokoušel naposledy před čtyřmi lety bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Svůj návrh zdravotnické reformy však před tehdejší koalicí neobhájil. Julínek chtěl určovat to, co bude v léčbě nepodkročitelným standardem hrazeným z veřejného zdravotního pojištění. Na vše ostatní si lidé měli připlácet ze svého.

Nynější poslanci na to chtějí jít přesně opačně. Zákon by měl určit, za co se bude připlácet - vše mimo tento nadstandardní seznam budou i nadále platit zdravotní pojišťovny. „Najít definici standardu, tedy určitého minima, by bylo obtížné a zdlouhavé. K tomu bychom se nikdy nedostali,“ vysvětluje poslanec Jiří Štětina (VV).

Lepší čočka i léky

Jak to bude nově fungovat? Dobrým příkladem je operace šedého zákalu. Nyní má pacient nárok na základní čočku, se kterou uvidí na dálku, ale nablízko si bude muset pořídit brýle. Mohl by však dostat i dražší multifokální čočku, se kterou bude dobře vidět nablízko i na dálku. „V zákoně bude uvedeno, že multifokální čočka je nadstandardem, za který se připlácí. Žádný zdravotní systém totiž není schopen uhradit všechno všem,“ říká Štětina. V případě multifokálních čoček by si pacienti připlatili asi osm tisíc.

Poslanci chtějí, aby se lidé mohli na nadstandardní zdravotnické služby soukromě připojišťovat. To je obvyklé v západoevropských zemích. Přitom budou pacienti hradit pouze rozdíl mezi standardem a nadstandardem, nikoliv celou částku. Pokud například pojišťovna proplácí amalgámovou plombu za čtyři stovky a bílou za tisíc korun už ne, nemocný uhradí pouze rozdíl ve výši 600 korun.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?