Zákon už znemožnil v Plzni transplantaci

13. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V důsledku sporného nového transplantačního zákona ve středu večer lékaři plzeňské fakultní nemocnice neodebrali zemřelému dárci orgány z těla, na které již čekali jejich příjemci...


Poprvé od září, kdy zákon vstoupil v platnost, se tak stalo, že transplantace byly vážně ohroženy a hrozí jejich kolaps. „V zákonu je psáno, že pitva se musí provést před vlastní transplantací. To je technicky naprosto vyloučené,“ řekl Právu doktor Daniel Hasman, transplantační koordinátor z Fakultní nemocnice v Plzni. Dodal, že pitva je vysoce odborný lékařský úkon, který trvá několik hodin. „Srdíčko vydrží mezi tělem dárce a příjemcem zhruba dvě hodiny. To se týká i plic, slinivky břišní a jater. Podle tohoto zákona, pokud ho budeme dodržovat, a my ho dodržovat musíme, protože je to zákon, nezbývá než tyto orgány nepoužít,“ uvedl lékař. Dodal, že ve středu večer měli dárce, který splňoval podmínky pro odběr uvedených orgánů. „Z důvodu zákona jsme orgány však odebrat nemohli a odebrali jsme pouze ledviny, protože u nich, byť napjatě, se to dá stihnout,“ řekl doktor Hasman. To vážně ohrozí transplantace, protože podobné problémy stojí před všemi nemocnicemi, které orgány odebírají.

Nejasné paragrafy

Předseda České transplantační společnosti doktor Štefan Vítkoz pražského Institutu klinické a experimentální medicíny po včerejším naléhavém jednání společnosti pro Právo uvedl, že společnost doporučuje nemocnicím postupovat podle širšího výkladu zákona, který poskytlo ministerstvo zdravotnictví. Píše se v něm, že pitva se může provést neodkladně, to znamená po transplantaci v nejbližším možném termínu. Je však otázkou, zda nemocnice tak budou postupovat. Ministerstvo totiž zdůraznilo, že je to jen jejich názor, který nemusí obstát před soudem.

„Je to tedy určité pragmatické východisko ze situace. Vyložit zákon může však pouze soud. Než se tak stane, lékaři jsou hrozně nejistí, protože nevědí, jak to dopadne,“ řekl Vítko. „Trváme na zrušení paragrafu o pitvě.“ Ministryně zdravotnictví Marie Součková, která je nyní v zahraničí, již dříve Právu řekla, že její úřad připravil novelu sporného zákona, který schválil minulý parlament, přestože lékaři před důsledky sporných míst varovali. „Chceme, aby novela byla přijata brzy a transplantace mohly úspěšně pokračovat. Úprava se bude týkat právě konání pitvy,“ uvedla Součková. V ČR nyní čeká na orgán přibližně 905 nemocných, z toho 750 na ledvinu, 80 na srdce, 30 na játra, 10 na plíce, 35 na slinivku břišní. U ledvin je ale nadějí darování orgánu od živého dárce, většinou pokrevně příbuzného. Za posledních sedm let počet takových transplantací stoupl v ČR desetkrát a jen letos už jich bylo padesát. Naopak, dramaticky poklesl počet zemřelých dárců, který je vůbec nejhorší od roku 1990. Vedle sporného zákona se nemocnice obávají orgány odebírat také proto, aby podobně jako v Ostravě nebyly bezdůvodně obviněny z kšeftování s orgány. Transplantace, které jsou jedinou nadějí na záchranu života pro stovky vážně nemocných, se tak dostávají do situace, která vyžaduje okamžité řešení, jinak mnozí z těch, kteří čekají na orgán, zemřou.

Václav Pergl, Právo, 13.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?