Zaléhání uší v těhotenství

24. 10. 2016 16:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Těhotenství s sebou přináší nejen radosti, ale také strasti. Největším strašákem každé těhotné ženy jsou možné zdravotní obtíže, které je potřeba řešit opatrně a zároveň pečlivě. Nikdy jste neměla problém s ušima a najednou vás trápí pravidelné zaléhání, hukot nebo píchání uvnitř ucha? Buďte opatrná!


Příčiny a příznaky zaléhání uší v těhotenství

Původce problému se zaléháním uší může mít hlubší i méně vážný charakter. Bakterie si do vnitřku ucha nalézají svou cestu mnohem snáz v období těhotenství, kdy je ženské tělo náchylnější k virovému onemocnění a lépe se prokrvuje. Ušní infekci tak může mít na svědomí např. chladná nevytápěná místnost, průvan, alergie, obyčejné nachlazení nebo třeba zduřené mandle. Kvůli zánětu se ucpává Eustachova trubice spojující střední ucho a hltan. To může zapříčinit infekci, nahromadění ušního mazu, vznik „ucpávky“ a v nejhorším případě ztrátu sluchu. Máte podezření na infekci ucha a trápí vás časté zaléhání? Potom odpovídáte Ano na následující příčiny:

• pulzující pocit uvnitř ucha
• hukot v uchu
• silná bolest hlavy
• vytékající tekutina z ucha
• nepříjemné tlaky v uších
• otoky

Některé otoky uší ani sami vnímat nemusíme, ale doktor je zjistí velice snadno díky svým speciálním přístrojům. Vy se ale doktora bojíte a chcete se pokusit o domácí léčbu? Poradíme, jak na to.

Domácí léčba

Nezapomeňte, že pokud vás bolest ucha zásadně omezuje, trpíte horečkami a silnou bolestí, navštivte lékaře co nejdříve. Pokud vás však vyloženě trápí pouze zaléhání uší bez jakýchkoliv dalších doprovodných problémů, můžete využít i domácí léčby. Ta je však individuální a nemusí zabrat u každého.

1. ocet - ocet je snad lékem téměř na všechno a již za našich babiček byl výtečným pomocníkem nejen v kuchyni, ale také v lékárničce. Lžičku octa a lžičku vody dobře promíchejte a roztokem si jemně vytírejte ucho. Poté 15 minut odpočívejte a ocet nechejte zcela zaschnout, nevymývejte. Aplikujte dvakrát denně.

2. sůl - i sůl může pomoci od zalehnutí. Připravte si horký obklad z mokrého kapesníku a utěsněte v jeho středu tři lžičky nahřáté soli. Obklad přiložte k uchu na deset minut.

3. česnek - česnek je známý svými antibakteriálními vlastnostmi. Rozdrťte jej nebo použijte domácí česnekový olej. Ze směsi si poté vytvořte roztok, kterým můžete ucho potírat. Dejte si však pozor, aby se kousky česneku nedostaly hlouběji do ucha.

Během těhotenství lékaři nedoporučují do těla pacientek zbytečně tlačit léky a antibiotika. Mohou totiž výrazně oslabit imunitní systém. Případné záněty ucha ale nepodceňujte. Může dojít až k operaci, která vaše zdraví ohrozí více než samotné podání léků. Dejte si pozor na špatné čistění uší, vyhněte se proniknutí vody do ucha a nepoužívejte špunty do uší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?