Záleží na mužském zdraví méně?

4. 4. 2017 13:15
přidejte názor
Autor: Redakce

Muži se dožívají nižšího věku než ženy, častěji podléhají závislostem, mají vyšší riziko sebevražd a podceňují onemocnění rakovinou varlat či prostaty. Téma vztahu medicíny k mužům otevřel prostřednictvím odborníků (mužů) další seminář 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy - Medialogy.




Záleží na přežití muže méně než na přežití ženy? Na tuto otázku odpověděl biochemik, tlumočník a spisovatel Josef Hausmann: „Obecně si společnost mužského života váží méně. Vidíme to v mnoha oborech, např. ve statistikách v oblasti soudnictví, kde muž za stejný přečin dostává větší trest, či ve vězeňství, kde je ženám dáno právo na intimitu, zatímco mužům ne. Bylo by tedy s podivem, kdyby se postoj k mužskému životu v medicíně nepromítal,“ uvedl Josef Hausmann a připomněl také genderovou analýzu pojištěnců v ČR. „Za poslední tři roky se za zdravotní péči na ženy vydalo v průměru o deset miliard korun více než na muže. S tím samozřejmě koreluje také vyšší věk žen. Od určitého věku putují všechny náklady na léčbu na ženy. Ale na to, že se muži dožívají nižšího věku, nikdo příliš nepoukazuje,“ obává se Hausmann.

Rakovina prostaty je nejčastějším onkologickým onemocněním mužů starších 60 let. Ačkoliv v Evropě je druhou nejčastější onkologickou nemocí, jsou v České republice prevence a snaha o včasnou diagnostiku značně opomíjeny. Z dat Národního onkologického registru ČR (NOR) vyplývá, že je u nás ročně nově diagnostikováno přibližně 6600 pacientů se zhoubným nádorem prostaty, každý rok v důsledku tohoto onemocnění zemře 1500 mužů.

Zdrojem relevantních informací o ochraně zdraví prostaty či o prodloužení doby přežití po jejím radikálním odstranění se mužům snaží být Sdružení pacientů s onemocněním prostaty Prostak. „Velká část mužů odkládá vyšetření urologem a pokouší se problémy s močením či erekcí vyřešit bez návštěvy lékaře. Pro muže s touto diagnózou je pak klíčová podpora partnerky. Naopak samota a ztížená komunikace s okolím nemoc a její léčení výrazně zhoršují,“ říká ředitel prof. Vilím Šimánek. Doplnil rovněž, že riziko onemocnění prostaty snižuje zdravý životní styl – správné složení stravy a pohybová aktivita.

STK vlastní prostaty

To ovšem neplatilo u badmintonisty Petra Koukala, který onemocněl zhoubným nádorem varlete ve 24 letech. „Diagnóza rakoviny pro mě byla velkým šokem. Žil jsem zdravě, nekouřil, nepil, sportoval, nádorová onemocnění se v rodině nevyskytovala. Postupem času jsem zjistil, že takových lidí je víc – i mladších – na první pohled silných a zdravých, přitom se stejnou diagnózou,“ řekl Petr Koukal, který po vyléčení založil nadační fond, který přesvědčuje tisíce mužů k preventivním prohlídkám kampaní STK pro chlapy (www. stkprochlapy.cz).

Netradiční osvětové programy, které spojují propagaci medicíny, zdraví a vybraných oblastí prevence rozvíjí také 1. LF UK, která si pro osvětu vybírá nejrůznější prostředí – rockový festival Rock for People, dětský festival Kefír, Týden vědy a techniky na Akademii věd ČR či Pražskou muzejní noc. Studenti medicíny návštěvníkům vysvětlují základy první pomoci, na modelech prsou a varlat ukazují, jak si mohou provést samovyšetření. Objasňují také, jak kouření, pití alkoholu či užívání drog škodí zdraví. „Ukazuje se, že muže je možné oslovit méně tradičními prostředky a získat tím jejich pozornost. Z velké návštěvnosti i reakcí mužů a jejich partnerek je zřejmé, že takto je dokážeme zaujmout,“ říká proděkan 1. LF UK prof. Michal Miovský.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?