Žalob kvůli dluhům nemocnic přibývá, chystají je i kraje

27. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dodavatelé léčiv, kterým nemocnice neplatí za dodávky, se rozhodli domáhat peněz soudně. Žaloby chystají i na stát, jenž má za závazky nemocnic ručit. Stát hodlají poslat k soudu také kraje...


Za léky, přístroje a materiál nezaplatila nemocniční zařízení už 2,5 miliardy korun, tvrdí dodavatelé

Praha - které od ledna převezmou okresní nemocniční zařízení: Odmítají, aby musely dluhy hradit samy.

„Podali jsme žalobu na strakonickou a kroměřížskou nemocnici, další zvažujeme,“ potvrdil jednatel dodavatelské firmy Gehe Pharma Praha Petr Příhoda. Obě nemocnice patří mezi ty, jimž distributoři už několik týdnů pravidelně léky nedodávali. „Současně žalujeme i stát,“ dodal Příhoda.

Alliance UniChem CZ, která distribuuje léky, podala žalobu už na desítku nemocnic. Podle výkonného ředitele Jana Rohrbachera zároveň poslala dopis všem hejtmanům. „Podle našeho právního rozkladu už od ledna nebude za závazky nemocnic, které přejdou na kraje, ručit stát. Přitom se podle signálů, které máme, řada z nich do dluhů ještě více propadne. Chceme, aby kraje poskytly určité garance za případné nové závazky nemocnic. Pokud nedostaneme během ledna dostatečné záruky, přestaneme pravidelně dodávat a budou dostávat léky jen za hotové peníze,“ tvrdí Rohrbacher.

Karlovarský hejtman Josef Pavel nevidí důvod, proč by měl region přebrat záruky za všechny nemocnice - tedy i za ty, které za léky platí. „Žádná z okresních nemocnic v našem kraji dluhy za léčiva nemá,“ dodal.

Asociace českých a moravských nemocnic uvedla, že na začátku roku přesáhnou závazky nemocnic o 1,5 miliardy korun jejich příjmy.

Distributoři tvrdí, že dluh za léky činí 900 miliónů korun (v září to bylo 700 miliónů). Další 1,5 miliardy pak podle Asociace CzechMed dluží nemocnice firmám, dodávajícím zdravotnické pomůcky a přístroje.

Žaloby kvůli zadluženým nemocnicím přitom nepodávají jen firmy, chystají se na ně i kraje. Karlovarský úřad tak chce řešit případ nemocnice v Chebu, která se potýká s dluhem 220 miliónů korun. „Nedluží distributorům léčiv, ale za zdravotní a sociální pojištění,“ vysvětlil hejtman Pavel. Podle něj má i za tyto závazky ručit stát.

Kvůli okresním nemocnicím - pokud stát závazky neurovná - se chce obrátit na soud i Královéhradecký kraj. Zařízení v regionu dluží za léky a služby zhruba čtvrt miliardy. Zástupci Plzeňského kraje zase prohlásili, že se kvůli dluhům obrátí klidně až na Ústavní soud.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 27.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?