Zaměstnanci Masarykovy nemocnice se bojí o peníze

6. 3. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Sestry i další pracovníci ústecké nemocnice se obávají, že nedávné odvolání ředitele může být nástrojem, jak jim snížit platy. První šok z toho, že byli z hodiny na hodinu odvoláni ředitelé nemocnic Krajské zdravotní, už v ústecké Masarykově nemocnici odezněl...


Deník včera mezi personálem zjistil, že šok vystřídaly obavy o platy.

„Lidé se tu teď obávají, že odvolání ředitelů s tím, že špatně hospodaří, využije vedení Krajské zdravotní k tomu, aby sáhlo na platy. Proslýchá se, že se mzda rozdělí na základ a pohyblivou složku a na tu se dá vždycky sáhnout,“ shrnula situaci jedna ze sester.“Mohousi to dovolit, je vysoká nezaměstnanost.“ Jméno nechtěla v nejisté situaci, která teď panuje, zveřejnit, redakce ho má k dispozici.

Další zaměstnanci nás upozornili, že právě uplynul rok, po který Krajská zdravotní zaručila zaměstnancům původní platy, když nemocnici přebírala. „Už tak byla situace nejistá, poodvolání ředitele je ještě složitější se v tom vyznat,“ sdělila další zaměstnankyně, ani ona se neodvážila zveřejnit jméno.

Současné platy zaměstnancům zaručuje kolektivní smlouva, která má končit koncem března.

„O nové smlouvě se jedná, platy jsou jedním z bodů, na kterých jsme se s vedením Krajské zdravotní zatím nedohodli,“ reagoval na obavy zaměstnanců lékař Pavel Zubina, který je předsedou jedné ze základních organizací odborového svazu zdravotnictví a sociální péče v ústecké nemocnici. Nervozitě personálu nemocnice se vůbec nedivil. „Vedení První zdravotní už oznámilo, že kvůli propadu v hospodaření se platy určitě zvyšovat nebudou, a říci, zda se je podaří udržet, se zatím nedá,“ míní Zubina. Ve hře je teď příliš mnoho okolností, situaci komplikují změny a novinky, které teď stíhají zdravotnictví, a nutnost udržet i přesto kvalitní zdravotní péči.

Kdo se již přihlásil do konkurzu na uvolněná místa ředitelů nemocnic, vyhlášeného v pondělí, nám včera Jiří Vondra, tiskový mluvčí První zdravotní, nesdělil. „Jména nemůžeme pochopitelně ve chvíli, kdy výběrové řízení ještě probíhá, zveřejnit,“ uvedl. Žádnou reakci z řad personálu na odvolání ředitele z ústecké nemocnice podle něj vedení Krajské zdravotní nemá. „Jednáme s odborovými svazy, vše jsme věcně, bez emocí vysvětlili,“ dodal. Situace podle jeho slov není jednoduchá, Krajská zdravotní má přes šest tisíc zaměstnanců, řadu z nich různě politicky zapojených, a tudíž i s různými názory na jednání Krajské zdravotní.

Ze zaměstnanců Masarykovy nemocnice čekají na to, zda se do konkurzu přihlásí i odvolaný ředitel Luděk Rückl, zřejmě především lékaři. „Vedl nemocnici dobře a doufáme, že se do konkurzu zase přihlásí,“ sdělil Pavel Dlouhý, primář infekčního oddělení, zároveň člen zastupitelstva Ústí za Sdružení pro zdraví, sport a prosperitu. Luďka Rückla, který jediný může říci, zda už tak učinil, se nám ale včera nepodařilo sehnat.

Sestra, s níž jsme hovořili, míní, že zaměstnancům ani tak nejde o změnu ředitele jako spíše o nervozitu, která vše doprovází. „Je asi jedno, zda je to Petr nebo Pavel, hlavně když víme, na čem jako zaměstnanci jsme.“

Dagmar Cestrová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?