Zaměstnanci Nemocnice Kutná Hora vyhlásili stávkovou pohotovost

23. 6. 2009 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnanci městské Nemocnice Kutná Hora dnes vyhlásili stávkovou pohotovost. Reagují tak na nejistou budoucnost zdravotnického zařízení, které je v kritické ekonomické situaci a hrozí mu prý bankrot. Zaměstnanci dnes proto vyzvali otevřeným dopisem zastupitele, aby urychleně rozhodli o dalším osudu nemocnice, řekl jednatel nemocnice Martin Suchánek...


„Obáváme se bankrotu nemocnice a ztráty zaměstnání. Město Kutná Hora, jako jediný vlastník v posledních týdnech hraje roli mrtvého brouka a ani není schopno definitivně rozhodnout, zda nemocnici převede pod kraj, nebo do soukromých rukou, nebo si ji dále ponechá,“ píší zaměstnanci v otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici. Nejistota podle nich prohlubuje pád nemocnice.

Podle Suchánka se nemocnice dostala do složitých finančních problémů a v současnosti má neuhrazené faktury řádově za 30 milionů korun. Zastupitelé by měli v úterý rozhodnout, zda město bude tuto ztrátu sanovat. „Pokud rozhodnou, že ne, budu povinen vyhlásit insolvenční řízení na nemocnici, protože je předlužená,“ dodal Suchánek.

V situaci, kdy není jistá budoucnost nemocnice, je podle Suchánka složité ji také personálně stabilizovat. Lékařům ani střednímu zdravotnickému personálu kvůli tomu nemohou nabídnout perspektivu zaměstnání. „Neví se, jaká oddělení budou zachována, garance kraje jsou vágní a zaměstnanci nevědí, co s nimi bude,“ uvedl. Stávkovou pohotovost chtějí zaměstnanci držet tak dlouho, dokud zastupitelé nerozhodnou o dalším osudu nemocnice.

Záměr převést nemocnici na kraj schválili kutnohorští zastupitelé už v březnu. Na květnovém jednání ale nakonec bezúplatný převod nepotvrdili. Odsouhlasili pouze podmínky, za nichž jsou ochotni na transakci přistoupit. Je mezi nimi zejména zachování péče v akutních oborech interna, chirurgie, JIP a dalších souvisejících provozech. Hejtman David Rath už dříve řekl, že pokud město nemocnici na kraj převede, kraj v ní garantuje zachování základních oborů akutní péče. Na podobě smlouvy se ale oba partneři zatím nedohodli.

Podle starosty Iva Šalátka (ODS) rozhodnou v úterý zastupitelé o tom, zda si město vezme úvěr na sanaci závazků nemocnice a na její provoz. Prodlužování konečného rozhodnutí o převodu nemocnice na kraj stojí město miliony korun, upozornil. Původní termín převodu, kterým byl 1. červenec, se podle něj splnit určitě nepodaří, starosta proto požádá kraj o jeho prodloužení.

Kutnohorskou nemocnici do začátku března provozovala společnost Medistyl-Pharma, která měla také zájem o její koupi. Na začátku roku ale městu nabídl Středočeský kraj, že zdravotnické zařízení převezme. Medistyl-Pharma se kvůli tomu začala obávat o další podnikání v Kutné Hoře a nemocnici městu vrátila. Středočeský kraj by chtěl kutnohorskou nemocnici převést pod své zařízení v Kolíně.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?