Zaměstnanecké pojišťovny a nemocnice se dohodly na platbách

12. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Průlom v dosavadním způsobu plateb za nemocniční péči přinesla včerejší dohoda mezi osmi zaměstnaneckými pojišťovnami a Asociací českých a moravských nemocnic. Podle ní bude od ledna na 170 zdravotnických zařízení vykazovat 5% péče v systému platby za diagnózu (DRG)...


PRAHA - Včera to řekl ředitel Zdravotní pojišťovny Metal Aliance Vladimír Kothera. K dohodě přistoupilo všech osm zaměstnaneckých pojišťoven a na 170 zařízení, která jsou členy Asociace českých a moravských nemocnic. V Česku je 202 nemocnic.

„Dohodli jsme se, že v DRG bude minimálně pět procent, ale může být v konkrétní nemocnici i více,“ řekl Kothera. Nemocnice dostane částku za léčení určité diagnózy: za operaci slepého střeva bude mít stejně malé i velké zařízení, zatím se platby liší a fakultní nemocnice dostávají více. Při novém způsobu plateb by se nevyplatily fakultním zařízením rutinní operace, na něž stačí běžná nemocnice, a soustředily by se na špičkovou medicínu. Systému to má přinést úspory a pacientům kvalitnější péči.

O přechod na platby za diagnózu usiluje ministryně zdravotnictví Marie Součková, pro odpor fakultních nemocnic je zatím neprosadila.

„Naším cílem je DRG zavést, aby financování bylo průhlednější a nemocnice, které poskytují péči korektně, nebyly dál poškozovány dosavadním systémem,“ podotkl Kothera. Zatím se podle něj nemocnice účelově snaží zvyšovat příjmy tím, že zbytečně drží pacienta na lůžku déle, než je nezbytně nutné. „Stanoví-li DRG, že po operaci stačí čtyři dny v nemocnici, není proč platit sedm,“ dodal Kothera. DRG tak nutí vyřešit léčbu za stanovený počet dní, protože déle je to pro nemocnici již nerentabilní.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?