Zaměstnavatelé připustili, že by mohli vyplácet nemocenskou

12. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnavatelé připustili, že by mohli od státu převzít výplatu nemocenských dávek v prvních týdnech nemoci svých pracovníků. Požadují ale, aby napřed byla vypracována analýza dopadu této změny...


PRAHA -

Zajímají je podmínky, za nichž by platbu převzali, řekl novinářům po dnešním jednání tripartity generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška.

Odbory zásadně nesouhlasí s tím, aby zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nedostávali žádné nemocenské dávky. O koncepci nemocenského pojištění bude dále jednat tým sociálních partnerů i zástupci lékařů.

Škromach: Kontrolovat by měli zaměstananci i odbory

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce předložit věcný záměr zákona o nemocenském pojištění v druhé polovině roku, jeho paragrafované znění do konce roku.

Podle ministra Zdeňka Škromacha by se na kontrole dodržování léčebného režimu při krátkodobém onemocnění měli podílet zaměstnavatelé spolu s odbory. Při dlouhodobém onemocnění by kontrola měla být věcí revizních lékařů. Omezit by se měl okruh lékařů, kteří budou oprávněni vypisovat neschopenky.


„Měl by se omezit okruh lékařů, kteří budou oprávněni vypisovat neschopenky.“

ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach

Odbory zaráží, že některé politické strany odmítají vytvoření zaměstnavatelských fondů penzijního připojištění. Upozorňují na to, že dostatečný důchod je třeba zajistit i lidem, kteří nyní mají podprůměrné mzdy.

Podle Škromacha je diskuse o důchodové reformě v počáteční fázi, přesto se však již objevují první náznaky možné shody.

„Zdá se, že postupné obrušování hran by mohlo vést k tomu, že tato reforma by mohla být průchodná v parlamentu poměrně širokou většinou,“ uvedl ministr. Dodal, že účinky reformy lze očekávat nejdříve za deset až 15 let.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?