Západní Afrika chce porazit ebolu do dvou měsíců

17. 2. 2015 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři západoafrické země nejsilněji postižené ebolou chtějí společnými silami epidemii ukončit do dvou měsíců. Hlavy států Sierry Leone, Libérie a Guineje se na tom shodly na mimořádném nedělním summitu v Konakry, informovala agentura AFP. Libérie znovu otevřela školy.


Od 15. dubna by se podle zveřejněného plánu v západní Africe už neměly vyskytovat žádné nové případy nakažení nemocí, která se přenáší především kontaktem s tělními tekutinami pacienta. Prezidenti také znovu vyzvali mezinárodní společenství, aby jim urychleně poskytlo potřebnou podporu v boji s chorobou.

Libérie dnes po šesti měsících otevřela jako druhá z postižených zemí svá školní zařízení. Guinea obnovila školní docházku již v lednu, sierraleonští žáci do lavic opět zasednou v březnu.

Mladí Liberijci se musí před vstupem do tříd podrobit měření teploty. K dispozici je prý také pět tisíc balíčků s chlorovou dezinfekcí. Podle ministra školství Remsese Kumbuyaha by měli učitelé dohlédnout na to, aby se žáci navzájem nedotýkali. „Žádáme také všechny správce škol, aby zajistili, že třídy nebudou mít více než 40 až 50 žáků,“ dodal. V Libérii dosud navštěvovalo jednu školní třídu až 100 dětí.

Po lednovém poklesu zaznamenala Světová zdravotnická organizace (WHO) v únoru opět nárůst počtu nově nakažených, a to především v Guineji. Dosud největší epidemie eboly v dějinách si už vyžádala více než 9170 obětí. Od prosince roku 2013 se nakazilo téměř 23.000 lidí. Za hranicemi tří nejpostiženějších zemí podlehlo ebole jen 15 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?