Západonilský virus je pravděpodobně přenosný i z matky na plod

23. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
První případ, kdy byl Západonilský virus asi přenesen z matky na plod, zaznamenali v jedné z nemocnic v New Yorku. CDC již evidovalo přenos viru při transfúzi krve a transplantaci, lékaři nevyloučili možnost přenosu i mateřským mlékem...


První případ, kdy byl Západonilský virus přenesen z matky na plod, zaznamenali v jedné z nemocnic v New Yorku. V listopadu se zde matce, která se západonilským virem nakazila v třetím trimestru těhotenství, narodila holčička s „několika neurologickými abnormalitami“, např. s menší velikostí mozku. Informoval o tom minulý týden server NewScientist.com.

„Je velmi pravděpodobné, že Západonilský virus způsobil poškození dítěte. Ale pokud se tak zatím stalo jen v jednom případě, nelze ještě jednoznačně stanovit příčiny a následky,“ říká Lyle Peterson z Centre for Desaese Control (CDC).

CDC prozatím vydalo zvláštní upozornění, že těhotné ženy by se měly v letní sezóně vyvarovat bodnutí komárů, kteří virus přenášejí.

Začátkem roku 2002 evidovalo CDC první známý případ přenosu západonilského viru při transfúzi krve a transplantaci. Zatím lékaři nevyloučili možnost přenosu i mateřským mlékem.

Západonilský virus se rapidně rozšířil z východního na západní pobřeží USA v roce 2002. Dosud způsobil přes 3300 případů závažných onemocnění a přes 230 úmrtí. Pouze u jednoho z pěti nakažených lidí se projeví příznaky jako zánět mozkových blan, ale vědci zatím neví proč a jak se tomu děje.

(mka), www.Zdravi.Euro.cz, 23.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?