Zápis Davida Ratha do dějin českého tunelování

7. 9. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zní to jako vystřižené z estébáckého spisu: "Řídící osoba je oprávněná udílet orgánům Řízených osob pokyny, a to i takové, které mohou být pro Řízené osoby nevýhodné."


Přesto nejde o vázací akt mezi řídícím důstojníkem a agenty. Ale o „ovládací smlouvu“ mezi Krajskou zdravotní nemocnicí Středočeského kraje a pěti největšími nemocnicemi. Smlouvu, díky níž se hejtman David Rath zapíše do dějin českého tunelování.

Rath si lámal hlavu, jak ovládnout nemocnice, které jeho předchůdce Petr Bendl proměnil v obchodní společnosti. Až přišel na nápad podřídit akciovky příspěvkové organizaci.

Už ale jenom fakt, že Rathovi „pověřenci“ zavázali představenstva nemocnic, aby přijímala i nevýhodné pokyny, zavání právní krkolomností. Vždyť vedení akciovky musí dbát na blaho akcionářů, jimiž je tady zase jen kraj a tím i jeho obyvatelé.

Hejtmanovi ale spíš než o blaho kraje šlo o kapsu několika přátel dosazených do vedení krajské nemocnice. Právě sem plynuly nesmyslné sumy za poradenskou činnost, kterou Krajská zdravotní nemocnice Středočeského kraje ani neměla jako předmět podnikání ve zřizovací listině.

Za co ale její osmičlenné vedení pobíralo sto padesát tisíc korun měsíčně od pěti nemocnic? Rath i šéfové „krajské zdravotní“ to odmítají vysvětlit. Tím spíš by se jich na to měla zeptat policie.

Celé to zavání vysáváním podmaněných nemocnic.

Celý komantář najdete na stránkách iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?