Zápis do školky začíná na jaře. Víte, jak probíhá a co musí vaše dítě umět?

3. 2. 2020 0:00
přidejte názor

Zápis do školky v současné době čeká všechny rodiče, protože předtím než děti nastoupí do školy, musejí splnit povinnou předškolní docházku. Zápis do mateřské školy probíhá vždy v květnu, ale konkrétní termín si stanovují školky samy. Zda bude vaše dítě přijato, záleží na třech kritériích a přednost mají starší děti s bydlištěm ve spádové oblasti školky. Víte, jak zápis do školky probíhá a co musí děti umět?



Kritéria pro zápis do školky

Předtím, než vyrazíte k zápisu do mateřské školy, měli byste vědět, že o přijetí do MŠ zpravidla rozhodují tři základní kritéria. Jedním z nich je místo bydliště, druhým věk dítěte a třetím povinné očkování. Přednost mají vždy děti ze spádové oblasti konkrétní školky v předškolním věku. Aby vašeho potomka školka přijala, musí mít splněna povinná očkování. Některé školky se rozhodují i na základě vlastních kritérií, která se mohou lišit (opakovaná přihláška, sourozenec ve školce, apod.).

Podmínky pro rok 2022 prozatím zůstávají stejné jako u zápisu do školky 2021. Většina školek přijímá děti nejdříve ve věku 3 let, nejpozději však musí přijmout děti do věku 5 let, jelikož v tomto věku je pro dítě předškolní docházka povinná.

Školky mohou oficiálně přijmout děti již ve věku 2 let, nicméně přijetí dítěte do MŠ v tomto věku posuzuje ředitel. Stejně tak by rodiče měli rozpoznat, kdy je jejich dítě připravené, a situaci důkladně zvážit. Pokud nevíte, jak poznat, kdy je správný čas, přečtěte si bližší informace v článku Kdy dát dítě školky.

Co musí umět dítě k zápisu do školky

Většina mateřských škol u dětí nezkoumá jejich speciální dovednosti, z toho důvodu někdy ani není povinné, aby se dítě dostavilo k zápisu spolu s rodiči. Přesto není od věci vaši ratolest přivést, aby nahlédla do nového prostředí.

Než však vašeho potomka dáte do mateřské školy, ujistěte se, že zvládá základní věci jako reagovat na své jméno, umět nahlásit své potřeby a být nějaký čas bez rodičů. Ve chvíli, kdy jde dítě do školky, je potřeba, aby už nenosilo pleny a zvládlo být bez dudlíku.

S oblékáním a obouváním dětem v MŠ zpravidla pomáhají učitelky, některé činnosti by však děti měly zvládat samy:

  • Jíst
  • Pít
  • Umýt si ruce
  • Smrkat
  • Chodit na záchod
  • Poznat své věci
  • Výhodou je, pokud se umí samy i svléknout a chodit do schodů

Jak probíhá zápis do školky

Prvním krokem při zápisu do školky je vyzvednutí a vyplnění přihlášky. Termín přihlášek do MŠ probíhá v období od 2. do 16. května. Konkrétní termín stanovuje zřizovatel školky po domluvě s ředitelem a měl by být vždy uveden na webových stránkách školky.

Přihlášku si můžete vyzvednout buď přímo ve školce, na příslušném městském nebo obecním úřadě nebo na webových stránkách školky. Některá města dokonce provozují i speciální portál pro zápis do MŠ, na kterém veřejnosti poskytují veškeré potřebné informace spojené s konkrétní školkou.

Podání přihlášky se může lišit podle mateřské školy. Někdy je potřeba vyzvednout si přihlášku ještě před zápisem, v jiném případě ji můžete dostat a vyplnit až na místě, případně donést do určitého data. Pokud byste se k zápisu nedostavili, školka není povinna držet vám místo.

Chcete letos nechat své dítě zapsat do mateřské školy?

Dokumenty k zápisu do mateřské školy

K přihlášce budete potřebovat rodný list dítěte, potvrzení od lékaře o povinném očkování, občanský průkaz, případně nájemní smlouvu. Přihlášku je možné podat na více mateřských škol, nicméně to nemusí být vždy lepším řešením.

V přihlášce je totiž nutné uvést, jakou školku preferujete, tím pádem vás jiné školy nejspíš upozadí. Navíc ke každé přihlášce musíte dodat lékařské potvrzení o povinném očkování, což zahrnuje další poplatek u lékaře.

Povinnost očkování se nevztahuje pouze na předškoláky, tedy děti ve věku 5 let, které mají předškolní docházku již povinnou. Za potvrzení u lékaře zaplatíte kolem 100–150 Kč.

Když dítě nepřijmou do školky

Školky mají omezené kapacity a mladším dětem se občas stává, že je školka nepřijme. Jak v takovém případě postupovat? Do 15 dní se můžete odvolat. Když vás ani poté nepřijmou, zkuste si ve školce zažádat o zařazení na seznam čekatelů. Může se stát, že některé dítě z různých důvodu nenastoupí, a místo se uvolní pro to vaše.

Zkuste také navštívit další školky a zjistit, zda jim nezbylo ještě nějaké místo. Není vyloučené, že se místo uvolní během roku. Jedním z řešení je i soukromá školka, ta je však finančně náročnější. Je tedy otázkou, zda se vám vyplatí jít raději do práce, nebo zůstat ještě chvíli doma.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?