Zaplatí kraj pohotovosti?

30. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovický okresní úřad se podle slov přednosty Josefa Šímy v minulosti již několikrát na hrozící krach zmíněných LSPP písemně upozornil příslušná ministerstva. "Nedostali jsme žádnou odpověď," krčí rameny...


Týn nad Vltavou, Trhové Sviny - Stále není jasné, kdo zaplatí letošní chod lékařských pohotovostí (LSPP) v Týně nad Vltavou a v Trhových Svinech na Českobudějovicku. Stát jim peníze dát odmítl, okres už nemá odkud brát. Starostové obou měst proto za pět minut dvanáct shánějí záchranný kruh pro potápějící se zdravotnická zařízení na jihočeském hejtmanství.

Pokud dnes krajští radní svolí, měli by o uvolnění peněz na zachování provozu uvedených LSPP z rezerv krajského rozpočtu hlasovat jihočeští zastupitelé ještě do konce měsíce. Vltavotýnští chtějí 2,2 miliónu a Trhosvinečtí 1,9 miliónu korun. Zástupce jihočeského hejtmana Vladimír Pavelka zdůrazňuje, že případná finanční injekce krajské samosprávy do skomírajících pohotovostí paradoxně znamená suplování povinnosti státu. Ovšem ponechání žadatelů na holičkách by podle něj mohlo vést k závažnému narušní rovnovážného systému lékařské péče v regionu.

V Týně nad Vltavou letos již LSPP spolkla 600 tisíc, v Trhových Svinech 550 tisíc korun. V obou případech jde o výdaje nad rámec rozpočtu, provizorně hrazené z jiných položek.

„Problém nelze prodlužovat. Peníze nejsou, nikdo se ke zřizovatelství nehlásí, my jako město si myslíme, že je to vyloženě státní záležitost. Odmítáme platit za ošetřování lidí, kteří nejsou místní, obhospodařovat osoby zdravotně nepojištěné, bezdomovce, rybáře, turisty, účastníky autonehod,“ poukazuje na nespravedlnost vltavotýnský starosta Jiří Eisenvort.

Českobudějovický okresní úřad se podle slov přednosty Josefa Šímy v minulosti již několikrát na hrozící krach zmíněných LSPP písemně upozornil příslušná ministerstva.

„Nedostali jsme žádnou odpověď,“ krčí rameny.

Přestože mají lékaři v Trhových Svinech o výkon LSPP zájem, starosta Radislav Bušek předpovídá její zánik, jestliže na ni kraj městu nepřispěje.

Okresní zdravotní rada Zdeněk Velikovský upozorňuje na neexistenci jediného zákona ustanovujícího nutnost tří pohotovostí v okrese. Domnívá se, že by obě aktuálně řešená zařízení snesla časová i personální zeštíhlení, podle vzoru českobudějovické LSPP.

Kromě právní definice LSPP je zamlžený i způsob financování této služby v příštím roce. Žádný paragraf dosud neurčuje, zdali půjde o kompetenci státu, krajů, nebo pověřených obcí.

HANKA HRICOVÁ, Českobudějovické listy, 30.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?