Zařízení na zpracování odpadu pravděpodobně nemůže za výskyt leukémie

11. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Komise 60 expertů byla ustanovena francouzskou vládou poté, co bylo u mladých lidí zjištěno zvýšené riziko leukémie v okresu La Hague. Tamní zařízení na zpracovávání atomového odpadu je největší "atomová" fabrika světa...


Vrůstající počet případů rakoviny krve v severofrancouzském okresu La Hague zřejmě nelze na základě studie uvádět v souvislost s tamním zařízením zpracovávání radioaktivního a chemického odpadu v okresu Beamon. Údajně je málo pravděpodobné, že zpracovávání uvedeného odpadu může za výskyt leukemie, uvádí se ve zprávě 60ti expertů ze 2. října.

Odborníci se fenoménem zabývali pět let. Komise expertů byla ustanovena francouzskou vládou poté, co bylo u mladých lidí zjištěno zvýšené riziko leukémie. Komitét atomových odpůrců CRILAN označuje jako „podivuhodnou náhodu“, že podobně jako v blízkosti La Hague přibývá případů leukemie u dětí v blízkosti britského zařízení na úpravu atomového odpadu v Sellafieldu.

Zařízení na zpracovávání atomového odpadu v La Hague je největší „atomová“ fabrika světa. V atomovém odpadu jsou zde skladovány i ohořelé tyče z německých atomových elektráren. Atomové transporty mezi Německem a La Hague jsou pravidelně provázeny bouřlivými protesty odpůrců atomové energie.

Dr. Miloš Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?