Zastavme exodus mladých lékařů

20. 9. 2010 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Každý dobrý manažer ví, že největší hodnota firmy spočívá v lidském kapitálu. To platí v privátním i ve veřejném sektoru. Současný odliv mladých lékařů a lékařek do zahraničí je do budoucna pro naše zdravotnictví daleko větší hrozbou než aktuální miliardové schodky na účtech zdravotních pojišťoven.


Manažerský panel týdeníku EURO

Podle statistik České lékařské komory odešlo jen za poslední dva roky do ciziny více než pět set lékařů, zároveň neustále klesá počet absolventů oboru všeobecného lékařství. V roce 2003 jich bylo 874, v roce 2009 již jen 784.

Pokud bude tato situace pokračovat i v dalších letech, můžeme se dostat do situace, že nebude mít obyvatele České republiky v podstatě kdo léčit. Proto se musíme všichni, kdo se podílíme na fungování zdravotnického systému, pokusit tento trend zastavit.

Podpora mladých lékařů a absolventů lékařských fakult by měla být konkrétní, a nikoli pouze deklarovaná. Z tohoto důvodu si cením projektu Iuventus Medica, jenž podporuje již druhým rokem povinné předatestační vzdělávání mladých lékařů, kterých je nyní u nás asi pět tisíc.

Situace těchto mladých lékařů není snadná, protože jejich průměrný nástupní plat se pohybuje kolem 16 000 korun před zdaněním, přičemž cena odborné literatury a předatestačních kurzů nutných pro složení atestační zkoušky se může pohybovat i v řádech desetitisíců korun.

Kromě konkrétní finanční pomoci je další možností, jak udržet mladé lékaře a absolventy lékařských fakult v tuzemských nemocnicích a ordinacích, vytvoření moderního prostředí pro jejich nelehkou a náročnou práci.

Řada odborných studií se shoduje v tom, že do deseti let bude většina zdravotnických systémů na světě postavena na elektronickém zdravotnictví, přičemž nositeli těchto zásadních změn v našem zdravotnictví budou právě mladí lékaři.

Nástroje eHealth poskytují lékařům bohaté informační zázemí, které jim umožní rychle a správně se rozhodovat při diagnostice pacienta i během jeho léčby. Právě mladí, dosud méně zkušení zdravotničtí pracovníci budou z podobných výhod elektronického zdravotnictví profitovat nejvíce.

Jedním z atributů elektronického zdravotnictví je efektivní alokace zdrojů, což na jedné straně povede k tomu, že více peněz půjde přímo na léčbu pacientů a zároveň vznikne prostor pro vyšší finanční ohodnocení kvalitních lékařů.

Autor je ředitel společnosti IZIP, a. s.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?