Zástupcům krajského zdravotnického holdingu nedám pokoj

21. 8. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jenom za první poletí letošního roku jde vzdor nemalé dotaci o další desítky miliónů. Doposud nedošlo k žádným efektivním opatřením. Peníze od zdravotních pojišťoven se mají použít na sanaci propadu hospodaření," říká v rozhovoru senátor a krajský zastupitel Vladimír Dryml...


SENÁTOR A KRAJSKÝ ZASTUPITEL VLADIMÍR DRYML (ČSSD):

Prohlášením jste i kvůli stávkové pohotovosti sester v krajských nemocnicích veřejně vyzval vašeho stranického souputníka, královéhradeckého hejtmana Lubomíra France, k rezignaci. Nejde jenom o zoufalý pokus satisfakce za nechtěný odchod z krajských funkcí i zdravotnického holdingu, odkud vás odvolali po aféře údajného špiclovaní poslankyně Hany Orgoníkové (ČSSD)?

Vedlo mne k tomu děsivé zadlužení krajského zdravotnického holdingu, kdy dochází k neustálému zvyšování ztráty dosahující nyní několika set miliónů korun. Jenom za první poletí letošního roku jde vzdor nemalé dotaci o další desítky miliónů. Doposud nedošlo k žádným efektivním opatřením. Peníze od zdravotních pojišťoven se mají použít na sanaci propadu hospodaření. Ztráta vzroste, pokud dojde k navýšení sesterských platů.

Hejtmana chcete nechat prověřit protikorupční policií. Proč?

Požaduji prověřit jednání hejtmana a společnosti CO systém, která dostává od kraje miliónové zakázky bez výběrového řízení. Jde o společnost nemající se zdravotnictvím takřka žádné zkušenosti a přesto se má podílet na správě krajského zdravotnického holdingu. Podal jsem na policii podnět k prošetření možné korupce ze strany hejtmana.

Jde o dosti odvážné tvrzení. Předpokládám, že máte důkazy.

Je to odvážné, ale já si za tím stojím. Důkazy mám.

Tvrdíte, že ztráta holdingu vzroste, pokud se zvýší platy sestrám. Peníze na platy sester ale půjdou účelově k tíži zdravotních pojišťoven nikoliv zdravotnických zařízení.

Podle mých informací část těchto peněz chce hejtman použít na umoření dluhu.

A kořeny zmiňovaného dluhu?

Vycházejí především ze špatné struktury krajských nemocnic, kdy se podporují ztrátové provozy.

Donedávna jste jako vicehejtman chvíli řídil krajské zdravotnictví. Věděl jste, jak z pasti zadluženosti?

Samozřejmě. Součástí mojí koncepce bylo, že vrchlabská nemocnice by se měla zařadit do krajské zdravotní sítě, odkud měly naopak vypadnout nefunkční celky jako nemocnice Broumov a Opočno. Koncepce byla založena na tom, aby holding efektivně fungoval.

Koncepce, o níž mluvíte, skončila kde?

Mám ji v šuplíku a nechávám si ji pro sebe.

Proč jste ji neposkytl svým nástupcům? Nejde přece o doktora Drymla, nýbrž o zdraví lidí.

Potom, jak se ke mně zachovali, a když hejtman prohlásil, že krajské zdravotnictví bude řídit on, to jinak nešlo. Pochybuji, že mistr mokré výroby z broumovské textilky rozumí natolik složitému rezortu, jakým je zdravotnictví. Diskuse o tom, komu moji koncepci dát, byla bezpředmětná.

Tohle chcete skutečně uvést.

Ano.

Myslíte, že koncepce, o které mluvíte, bude ještě někdy realizovatelná?

Ekonomické zákony jsou neúprosné a je jedno, jestli na kraji bude vládnout ČSSD nebo ODS.

Kde berete jistotu spasitelnosti vaší koncepce?

Jako náměstek ministra zdravotnictví Davida Ratha jsem dokázal stabilizovat financování českého zdravotnictví. Bohužel v Královéhradeckém kraji se dopřává sluchu lidem, kteří tomu nerozumějí. Jako ředitel vrchlabské nemocnice nejsem krajskou reprezentací považován za odborníka. Budu se proto snažit nejkřiklavější případy mrhání peněz kraje alespoň medializovat a upozorňovat orgány činné v trestním řízení. Za mne by byl v krajském zdravotnictví větší pořádek a nedošlo by k tomu, že by sestry, které vidí, jak je mrháno s prostředky kraje, vstupovaly do stávkové pohotovosti. Nestihl jsem prosadit audity a rozkrytí smluv a investic zadlužujících holding na roky dopředu. Mysleli si, že mým odvoláním z funkce všechno skončí.

Vladislav Prouza, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?