Zatáhnu to za vás

14. 4. 2009 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Spory o poplatky ve zdravotnictví mají za sebou první soudní kolečko. Lékárníky letos na jaře rozčílilo, že kraje vedené ČSSD podle předvolebních slibů platí zavedené poplatky za pacienty v krajských špitálech a lékárnách. Prohlásili to za nekalou soutěž a vytáhli do boje. "Stali jsme se rukojmími politického boje," říká opavský lékárník Marek Hampel...


který zažaloval místní nemocnici za to, že ve své lékárně poplatky nevybírala.

Začátkem dubna uspěl a nemocnice dostala od soudu zákaz poplatky vracet. Minulý týden ho následovali nespokojení kolegové ze Středočeského kraje. Sociální demokraté ale soudní verdikty neberou a trvají na svém. Co tedy s poplatky bude?

Nezvládáme to

Ještě v lednu přijal téměř dva tisíce receptů.

V březnu do jeho lékárny pacienti přinesli už jen 1200 žádostí o léky. „Pokud to takhle půjde dál, budu muset propouštět,“ říká Marek Hampel. A nezůstalo jen u slov. V březnu podal majitel lékárny na Slezskou nemocnici a její lékárnu žalobu kvůli nekalé soutěži. O té sice Krajský soud v Ostravě rozhodne až v červenci, ale součástí sporu byla i žádost o předběžné opatření. Hampel požadoval zákaz praxe, kdy kraj zpětně klientům lékárny proplácel poplatky za recepty. A soud mu vyhověl. Od začátku roku je to už osmá žaloba ze strany lékárníků.

Kraj ale našel cestu. V Opavě dnes visí na dveřích sdělení ředitele nemocnice, že na základě rozhodnutí soudu od dubna klienti opět musejí platit poplatky. O pár metrů dál v areálu nemocnice je však bedna, do které mohou pacienti házet účtenku s žádostí o vrácení peněz. „Máme jiné řešení,“ komentuje s přehledem postup mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková. Zaměstnanci krajské lékárny tento optimismus nesdílejí.

„Od února jsme zaznamenali téměř devadesátiprocentní nárůst pacientů. Nešlo to zvládnout,“ říká vedoucí nemocniční lékárny v Opavě Marie Zajícová. A navíc je tu potíž s dodržováním práva.

Marie Zajícová drží v ruce dopis ředitele nemocnice, ve kterém je potvrzeno, že ji k „protiprávnímu jednání“ donutil zaměstnavatel. Regulační poplatky jsou podle ní výborná věc, protože filtrují zbytečné výkony. Dnes si přeje jediné: aby někdo ten chaos zastavil.

„Pokud část lékáren dostává podporu z veřejných peněz, pak je to nekalá soutěž,“ zlobí se právník České lékárnické komory Jaroslav Maršík.

Podle údajů komory klesl některým obrat až o třicet procent. „V případě malé lékárny je to ztráta milion korun ročně,“ vysvětluje prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Zatím nic nevíme

„Naši právníci v tom v žádném případě nevidí porušování zákona,“ komentuje opavský spor za Moravskoslezský kraj mluvčí Vlčková. Detaily této argumentace nelze zjistit, protože hejtman Jaroslav Palas i jeho právníci vzkazují, že „nemají zájem s médii komunikovat“. Středočeský šéf David Rath, pod nějž spadá město Mladá Boleslav, kde soud vracení poplatků zarazil minulý týden, je ostřejší. „Rozhodnutí soudu je zmatečné, asociální a protiústavní.

Budeme hledat cestu, jak poplatky opět hradit.“ Bitva o poplatky, které jen loni podle odhadů ministerstva ušetřily ve zdravotnictví 10 miliard korun, tak pokračuje dál. Připomeňme, že socialistické vedení krajů od začátku roku dělá vše pro to, aby je pacienti neplatili. Situace je ale nepřehledná.

Někde platí poplatky kraj, někde je pacientům vracejí a jinde vše běží ve starých kolejích.

ČSSD se souběžně pokouší v parlamentu poplatky s pomocí komunistů zrušit (viz rámeček).

Co s tím? Podle zákona musejí vybírání hlídat zdravotní pojišťovny. VZP zatím zahájila od začátku roku celkem 25 správních řízení. Pokud se prokáže, že špitály porušují zákon, hrozí každému zařízení pokuta ve výši až 50 tisíc korun. „Ostatní pojišťovny už také zahájily desítky správních řízení. „Ani jedno ale zatím není uzavřeno,“ dodává prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Ladislav Friedrich.

Na porušování práva poukazuje analýza ministerstva zdravotnictví. Odstupující vláda navíc pověřila v polovině února ministra vnitra, aby i on prověřil, jestli kraje svým jednáním obcházejí zákon.

„Zatím jsem to ještě nečetl,“ popisuje stav práce ministr vnitra Ivan Langer. V případě, že by kraje nejednaly v souladu se zákonem, vyzve je ministerstvo k nápravě do dvou měsíců.

Situaci samozřejmě zásadně komplikuje sestavování nové vlády. Je jasné, že provizorní ministři budou disponovat jen velmi omezenou schopností zjednat v nepořádku okolo poplatků nápravu.

Osud dalších peněz, které by mohl zdravotnický rozpočet díky průhledně placeným poplatkům získat, je tedy v tuto chvíli značně nejistý.

Bára Procházková, Respekt

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?