Žatecká nemocnice chce mít za výkony stejné platby jako jinde

12. 10. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Operaci provádějí dva stejně kvalifikovaní a zkušení lékaři. Používají totožné přístroje, péče je shodná. Přesto v jedné nemocnici dostanou od pojišťovny za zákrok dvacet tisíc a v jiné čtyřicet. Menší částka putuje například do Žatce, větší do velké nemocnice, která má více možností "tlačit" na pojišťovny a ministerstvo.


Problém různých sazeb za stejné zákroky trápí menší nemocnice, včetně žatecké. „Moc by nám pomohlo, kdyby se sazby srovnaly. Dejte nám stejnou šanci jako jiným, větším nemocnicím. Práci odvádíme stejně kvalitní, tak proč za ni máme dostávat méně zaplaceno?“ ptá se Čestmír Novák, ředitel žatecké nemocnice.

Asi by se to nelíbilo nikomu. Automechanikovi ani vysokoškolskému profesorovi. Odvádět stejnou práci jako kolega, mít stejné vzdělání a brát o polovinu méně.
Ve zdravotnictví je to ale léta běžná věc, která hodně škodí malým nemocnicím. Velká zařízení, fakultní nemocnice nebo krajské mají nastavené vyšší sazby už z minulosti. Přibližování sazeb je sice slíbeno, trvá už ale dlouho a není navíc vůbec jisté, zda bude pokračovat. „Máme strach, že se přibližování sazeb zasekne. Nechceme nic jiného, než abychom se dostali na celostátní průměr,“ říká předseda správní rady Nemocnice Žatec Petr Šmíd.

Situace je teď taková, že pokud Žatec dostane za výkony například sedm milionů měsíčně, velká nemocnice může za stejné diagnózy a stejnou práci získat milionů i čtrnáct. Rozdíl je propastný.
„Pokud se naše platby podaří navýšit, a slíbené to je, příští rok by se měl základ opět zvedat, nepotřebovali bychom žádné dotace od města. Pokud by nám přidali jen dvacet procent, bylo by to například ze sedmi milionů navíc 1,4 milionu měsíčně, což by nám obrovsky pomohlo,“ říká Šmíd.
Nemocnici v Žatci by tato částka umožnila stabilizovat hospodaření. V poslední době se už sice zdá, že ztráty v nemocnici nebudou tak vysoké jako před několika málo lety, mluví se dokonce o nule, přesto je ale její financování hodně napjaté. Za poslední roky tam město muselo poslat 38 miliónů na dotace na provoz.

Žatec a další malé nemocnice se ale bojí tlaku větších zdravotnických center, kterému by stát mohl ustoupit. Navíc v resortu zdravotnictví chybí dlouhodobě finance, na příští rok se mluví o nutnosti dalších úspor v řádech miliard. „Od ministerstva je sbližování sazeb slíbené, máme signály, že tomu tak bude. Velké nemocnice ale samozřejmě mohou daleko více lobbovat, budou tlačit na oddalování sblížení plateb,“ ví Šmíd, přesto ale prý věří, že ministerstvo svému slibu dostojí a rozdíly mezi nemocnicemi se budou postupně smazávat, menší by měly dostat více.

Jestli ale opravdu peníze přijdou, zatím nikdo závazně říci nechce. Pojišťovny jsou zdrženlivé. „Otázka úhrad na příští rok je zatím předčasná. Ceny budou teprve dohodnuty či stanoveny úhradovou vyhláškou ministerstva zdravotnictví,“ sdělil na dotaz Deníku Petr Veselský, krajský šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Politici deklarují, že se problémem budou zabývat. Jejich hlas ale příliš přesvědčivě nezní. Naposledy v Žatci slíbila pomoc komunistická poslankyně Gabriela Hubáčková. „Ve zdravotnickém výboru se o tomto problému budeme určitě bavit, podíváme se na to,“ slíbila při návštěvě nemocnice.
„Nikdo se nemusí bát, že bychom chtěli více peněz do zdravotnického systému. Žádné peníze navíc. Jen větším trochu ukrojit a menším přidat, za stejnou práci. Je to hodně nespravedlivé. Moc prosíme, dejte stejnou příležitost jako velkým,“ dodává Petr Šmíd.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?