Zateplení českolipské nemocnice se opozdí, kraj chce novou soutěž

30. 1. 2013 7:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Zateplení Nemocnice s poliklinikou v České Lípě se nejméně o půl roku opozdí. Projekt je podle odborníků ze společnosti Energy Benefit Centre o 30 milionů korun předražený, doporučili proto v něm nepokračovat. Zástupce společnosti Storing, která projekt připravila, posudek zpochybňuje. Vedení kraje se přesto rozhodlo zrušit původní veřejnou soutěž na dodavatele a vypsat ji znova. Zaměstnance nemocnice o tom včera informoval hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).


Pochybnosti jsou nejen o projektu samotném, ale také o výběrovém řízení, které bylo vypsáno v závěru roku 2011 ještě podle starého zákona. Vedení kraje se obává, aby za pár let nemuselo evropské dotace kvůli pochybení vracet. „Nechceme zastavit investice do obnovy nemocnice, ale projekt, o němž máme pochybnosti,“ zdůraznila hejtmanova náměstkyně pro zdravotnictví Zuzana Kocumová (Změna pro Liberecký kraj). Kraj je připraven do nemocnice investovat, mimo jiné se podle Kocumové začíná znovu uvažovat o výstavbě nové nemocnice v České Lípě. Na opravy budov by totiž podle odhadů bylo třeba nejméně 300 milionů korun, nová nemocnice by neměla být o mnoho dražší.

Areál nemocnice byl postaven v 80. letech minulého století, je za hranicí životnosti a nutně potřebuje modernizaci. Stamiliony, které jsou na ni potřebné, však kraj ani nemocnice nemají. Vedení nemocnice v minulých letech připravilo projekt, který počítá se zateplením fasády a výměnou oken tří hlavních budov. Už v polovině roku 2010 nemocnice získala z EU příslib dotace 42,5 milionu korun, vybrán byl i dodavatel. Ve veřejné soutěži zvítězila firma CL-Evans s nejnižší nabídkovou cenou 123,67 milionu korun. Podle Kocumové je cena jen o málo nižší než původní odhad nákladů, i to je důvod, proč soutěž vypsat znovu.

Českolipská nemocnice je jednou ze dvou krajských nemocnic. Slouží pro spádovou oblast se 110.000 obyvateli, jiná nemocnice na Českolipsku není. Hlavní budova a poliklinika jsou za hranicí životnosti, okna netěsní, z fasády odpadávají kusy omítky. „Geometrickou řadou rostou náklady na údržbu a likvidaci havárií a blížíme se okamžiku, kdy může kvůli technickému stavu budov hrozit omezování zdravotní péče nebo úplné uzavření nemocnice,“ řekl generální ředitel nemocnice Petr Chmátal. Budovy jsou navíc energeticky velmi náročné, za energie platí nemocnice ročně přes 40 milionů korun.

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa je od roku 2008 akciovou společností. Předloni hospodařila s rozpočtem 630 milionů korun a skončila se ztrátou přes 43,2 milionu korun, loňské hospodaření bylo také ztrátové. Stoprocentním vlastníkem je Liberecký kraj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?