Zatím do léčebny, ale co bude dál?

25. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Fokus Vysočina, sdružení na pomoc duševně nemocným, započalo tento týden velké stěhování do prozatímních prostor v areálu Psychiatrické léčebny. "Hlavním důvodem k přestěhování jsou především peníze," vysvětlila v čem je základní "kámen úrazu" manažerka Fokusu Jana Lukášová. Zařízení v letošním roce nedostalo tolik očekávanou dotaci...


Perknov - z ministerstva zdravotnictví a placení nájmu v objektu v Perknově se stalo neúnosným. Naštěstí podala Fokusu pomocnou ruku Psychiatrická léčebna a nabídla možnosti v objektu č. 14, kde sídlí ústavní lékárna. Podle Lukášové by se přestěhování nemělo dosavadní činnosti Fokusu nijak dotknout. Program sdružení zůstane zachován v plném rozsahu, včetně provozu chráněných dílen. V pavilonu 14 byly provedeny drobné úpravy, léčebna pomohla s adaptací střechy a stanovila Fokusu téměř symbolický nájem. Pavilon může Fokus užívat zhruba tři roky. Ale co bude dál?

„Stále intenzivně doufáme, že se nám podaří zrealizovat rekonstrukci domu v Havlíčkově Brodě v ulici 5. května nad mlékárnou, který by nám již příští rok měl patřit,“odpověděla Lukášová. Projekt na adaptaci celého domu je hotov. Vypracoval ho pražský architekt, ale pro finanční možnosti Fokusu je příliš „luxusní“, počítá s investicemi ve výši až 11 miliónů korun. Fokus doufá, že se mu povede uskutečnit alespoň skromnější variantu za poloviční cenu. Za tím účelem vypracovává Fokus investiční projekty pro ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Udržujeme kontakt s nadacemi i sponzory, hodláme se také obrátit na kraj s žádostí o pomoc,“ dodala Lukášová.

ŠTĚPÁNKA SAADOUNI, Noviny Vysočiny, 25.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?