Závidí si lékaři platy? V SRN odstartovalo jednání o honorářích

24. 9. 2014 10:28
přidejte názor
Autor: Redakce

Německé Sdružení smluvních (ambulantních) lékařů (SSL) zahájilo vyjednávání se svazy pojišťoven o úhradách ambulantní zdravotní péče. Prvním cílem je dosáhnout zvýšení hodnoty bodu zdravotních výkonů, v dalším horizontu je záměrem prosadit „pevnější cenu“ práce lékařů.




Vedení sdružení tvrdí, že v systému ambulantní smluvní péče dnes chybí 5 miliard eur. Limitovaný roční rozpočet ohrožuje kvalitu služeb pro 70 milionů obyvatel pojištěných u veřejnoprávních pojišťoven. SSL rovněž tvrdí, že v současné době nejméně 10 % výkonů není hrazeno, což odpovídá zhruba 2 miliardám eur nevyplacených honorářů. Sdružení upozorňuje na zákonnou povinnost spolkového výboru (paritně složeného ze zástupců pojišťoven a lékařů), který má každoročně ověřovat přiměřenost nákladů a úhrad. Lékaři poukazují na nárůst počtu staršího obyvatelstva se závažnějším zdravotním stavem a z toho plynoucí větší náročnost péče. Valorizace úhrad by měla reagovat na tuto skutečnost.
Smluvní lékaři však požadují nejen přizpůsobení úhrad péče faktickým nákladům ordinací, ale také navýšení svého osobního zisku. V průměru pracují (pouze pro veřejnoprávní pojišťovny) 51 hodin týdně a za rok se jejich příjmy pohybují kolem 105 tisíc eur. V porovnání s nemocničními lékaři by si v rámci 51hodinových pracovních týdnů měli za rok vydělat nejméně 133 tisíc eur, a to lékaři v nemocnicích „pracují jen 40 hodin týdně“, tvrdí vedení této profesní organizace. Spoléhá na to, že i v rámci „striktně limitovaného“ rozpočtu pro ambulantní péči na příští rok se přece jen podaří s pojišťovnami dohodnout i některé výkony mimo tento hlavní finanční zdroj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?