Závodních lékařů je málo

14. 6. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Firmy musejí podle zákona svým zaměstnancům zajistit závodního lékaře. Těch je ale málo. Jesenická radnice ho hledá marně už několik měsíců.


„Nikdo nás nechce,“ posteskl si místostarosta Jeseníku Jiří Staňa (SZ). Městu se totiž nedaří najít pro svých sto třicet zaměstnanců závodního lékaře.

Městský úřad musí podle zákona pro své zaměstnance zajistit závodního lékaře. Ten by měl provádět především pravidelné preventivní prohlídky úředníků.

„Jsme povinni mít svého lékaře, ale vzhledem k tomu, že na Jesenicku je doktorů nedostatek, je to problém. Hledáme jej, kde se dá, zveřejnili jsme naše požadavky v periodiku, ale nikdo se nám nepřihlásil,“ krčí rameny starosta Jeseníku Petr Procházka (ODS).

Na nabídku nereagovala ani Jesenická nemocnice. „Naši lékaři jsou vytížení, nemohou se starat o dalších sto třicet pacientů,“ zdůvodnil ředitel nemocnice Jan Jedlička.
Vedení města je bezradné.

V současné době totiž neexistuje žádná páka, která by přinutila lékaře, aby přijal nové pacienty. Nefungují už ani umístěnky, které by zdravotníky vyslaly tam, kde jsou zapotřebí. Radnici nedokázal poradit ani náměstek olomouckého hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Michael Fischer (ČSSD). „Podle zákona musí zaměstnavatel mít vlastního závodního lékaře.

Kraj ale nemá možnost do problému vstupovat. Naše pravomoci jsou velmi omezené.
Výběrové řízení na praktického lékaře můžeme vyhlásit jen na žádost zdravotní pojišťovny. Na Jesenicko také nikoho násilím nemůžeme poslat. Nechci situaci zlehčovat, ale bohužel i v tomto oboru funguje systém tržního hospodářství,“ řekl Fischer.

Zároveň zdůraznil, že povinnost najít lékaře je na zdravotních pojišťovnách. „Nemáme právo nařídit lékaři, aby se přemístil z místa A do místa B,“ reagoval také ředitel krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Lubor Machytka. Město už proto chystá krizový scénář.

V případě, že se ani na druhou výzvu nepřihlásí žádný praktický lékař, pošle úředníky na preventivní prohlídku k jejich praktickému lékaři.

„Každý zaměstnanec by si vše zajistil individuálně. Jen musíme vymyslet systém, jak prověřit a zkontrolovat zaměstnance, že na prohlídce opravdu byli,“ uvedl místostarosta Jeseníku Vladimír Cupal (nez.).

Potíže radnice s hledáním lékaře nejsou na Jesenicku ojedinělé. Nejhorší situace je v Javorníku a okolí. O celou oblast včetně tří domovů důchodců se stará jediný sedmasedmdesátiletý lékař. Ten má na starost více než třítisícovou klientelu. Pokud by nemohl ordinovat, pacienti by museli cestovat do pětadvacet kilometrů vzdáleného Jeseníku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?