Zbabělost se nevyplácí aneb Mafiánská novela zákona 48/1997 Sb.

11. 8. 2011 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Komunisti měli svého času slogan „Kdo seje vítr, sklidí bouři“. Byl tehdy určen imperialistickým pohrobkům a všem potenciálním škůdcům socialistického zřízení. Zcela jasně se tím myslelo, že jakýkoli pokus o zpochybňování neomylných idejí, nemluvě o demontáži systému, bude náležitě potrestán. A strach se vyplácel.


Volební účast byla tehdy téměř 100 %, tupý dav masově defiloval v prvomájových průvodech a začátkem prosince nepřicházel advent, nýbrž vrcholil Měsíc československo-sovětského přátelství. Papaláši byli spokojení. Náramně spokojení. Kdo by si na to nevzpomněl?!

Výše zmíněný slogan, resp. jeho parafráze a kontexty, mi na mysli vytane i v souvislosti s novelou zákona 48/1997 Sb., zejména s pasáží o úhradě očkovacích látek. „Kdo seje hloupost a zbabělost, sklízí aroganci a výsměch.“ Jinými slovy, ten, kdo ohnul hřbet a věřil, že s pneumokoky to skončí, teď sklízí plody. Bohužel i já s vámi.

Proč? Protože se chováme stejně jako ten tupý dav z prvomájového průvodu. Opět, anebo jsme se to ještě nestihli odnaučit? Něco jiného si myslíme i říkáme, ale diametrálně něco jiného děláme. Tupě přešlapujeme a jsme stádem, které si pasáček honí, jak a kam se mu zlíbí. Svou apatií a neschopností tomu čelit udržujeme u koryt ty, kterým daný stav nejspíše náramně vyhovuje.

Jak jinak si totiž vysvětlujete, že zcela bezostyšně dochází k resuscitaci julínkovsko-šnajdrovských novel zákonů, které jsou jen čistě náhodou šity na míru řetězcům a očkovacím centrům? To je jen další důkaz toho, že ležely někde pěkně v teploučku v ministerském šuplíku a čekají na příhodnější podmínky, aby uzřely světlo světa. Snad jste si vážně nemysleli, že za úhradu nejrůznějších vakcín pacientům ze své kapsy budete odměněni např. navýšením kapitace či úpravou regulačních parametrů?

Nebo jste byli fakt tak bláhoví, abyste naletěli argumentům, že prodejem vakcín si ještě přilepšíte? Copak si myslíte, že jestřábi si pustí do revíru vrabce? K smíchu! Odměna přišla v podobě, která se dala jasně očekávat. Arogance a pohrdání. Však ti blbci dole skousnou cokoliv…
Asi dobře nám tak. Opět jsou papaláši spokojeni. Náramně spokojeni. Co s tím budeme dělat? Poděkujeme a odejdeme? To sotva!

Tomáš Šindler

člen PLDD, člen představenstva ČLK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?