Zdraví národa nabízí vyšetření na rakovinu tlustého střeva

31. 10. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolorektální karcinom se v ČR v porovnání s Evropou vyskytuje nadprůměrně často, prevence přitom umožňuje plné vyléčení.


„Od pondělí 3. 11. 2014 do pátku 28. 11. 2014 bude v odběrových místnostech společnosti synlab probíhat bezplatná preventivní diagnostika kolorektálního karcinomu,“ říká tisková mluvčí projektu Zdraví národa Kateřina Štolcová. První ročník preventivního programu Zdraví národa ukončí v listopadu bezplatné vyšetření na okultní krvácení ve stolici, základní příznak výskytu rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Šance klesají

V současnosti je v České republice onemocnění diagnostikováno v časnějších stadiích jen přibližně u 40–45 % pacientů. To výrazně zhoršuje dosažitelné výsledky léčby. „Zahraniční studie prokazují, že pokud dojde k odhalení rakoviny tlustého střeva v prvním stádiu, je šance na pětileté přežití 93 procentní, v případě odhalení nemoci až ve 4 stádiu, klesá šance na pětileté přežití na 6 procent,“ varuje MUDr. Petr Kocna, CSc. z Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN v Praze.

Rychle a bezbolestně

Zájemci o vyšetření mohou v pracovní době navštívit kteroukoli odběrovou místnost společnosti synlab, kde společně se zdravotní sestrou vyplní připravenou speciální žádanku. Ta bude od 3. 11. 2014 k dispozici také na webových stránkách www.zdravinaroda.cz ke stažení.

Zájemci následně obdrží dvě odběrové sady, které dle návodu doma použijí a poté donesou zpět do odběrové místnosti. Do několika dní jim následně přijdou výsledky domů poštou. „Pro zachycení kolorektálního karcinomu využíváme moderní sady, jejichž využití je snadné a komfortní. Pacienti se tak nemusí obávat. Vyšetření samozřejmě vůbec nebolí,“ vysvětluje mluvčí Štolcová.

Včasná diagnóza zachraňuje

Ročně je v ČR nově diagnostikováno kolem 8 000 pacientů s kolorektálním karcinomem a zhruba polovina pacientů na něj zemře. „Vzhledem k tomu, že od vzniku prvních patologických změn (typicky slizničních polypů) do vývoje zhoubného nádoru uplyne mnohdy řada let, je v naprosté většině případů možné onemocnění předejít, nebo jej alespoň odhalit v časných stádiích,“ připomíná Petr Kocna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?