Zdraví Poláků vynáší stále víc soukromníkům

7. 5. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Příjmy největších soukromých zdravotnických subjektů na polském trhu vzrostly v loňském roce o 17 procent. Mezinárodní firmy Medicover a Lux Med, rodinná společnost Enel- Med, Swissmed, malopolský Scanmed a EMC Instytut Medyczny působící v Polsku a Irsku si podle deníku Rzeczpospolita vyúčtovaly v roce 2009 za lékařskou péči v přepočtu přes 8,5 miliardy korun.


Přestože oproti předchozím rokům dynamika polského zdravotnického trhu mírně stagnuje, soukromé zdravotnické subjekty v Polsku úspěšně expandují.

Podle průzkumů PricewaterhouseCoopers směřuje již pětina léčebných výdajů Poláků do soukromého sektoru a pacientů, kteří si raději připlatí, než by museli i několik měsíců čekat na potřebný zdravotnický úkon, stále přibývá.

Ve hře je mimo jiné lepší vybavení privátních středisek, kvalifikovanější lékaři se zahraniční praxí, konzultační internetový servis nebo možnost rychlejší diagnózy.

Polský stát letos plánuje vydat na zdravotnictví v přepočtu 366 miliard korun. V porovnání s rokem 2008, kdy podle serveru money.pl zaplatil za pacienty prostřednictvím Národního fondu zdraví 312 miliard korun a každý Polák si průměrně doplatil za lékařskou péči ze svého téměř 4800 korun, je částka velkorysejší.

Oproti loňsku ale ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová příděl snížila téměř o deset miliard, takže i letos budou muset polští pacienti sáhnout do své kapsy, a to pro odhadovaných 84 miliard korun (13 miliard zlotých).

Škrty se nejvíce dotknou státních zubařů, ozdravoven nebo rehabilitačních zařízení. Právě ty slaví v soukromém sektoru největší úspěch, polští pacienti u nich ročně nechají podle PricewaterhouseCoopers až 45 miliard korun.

Soukromé zdravotnické subjekty zisky obratem investují do rozvoje nových nemocnic. Největší investice plánuje mezinárodní skupina Medicover, působící v rámci střední a východní Evropy také v Česku, která se chystá postavit v nejvýznamnějších polských městech až šest nových komplexních nemocnic.

V roce 2011 má Medicover ve Varšavě otevřít centrum léčby rakoviny, soukromou nemocnici staví polsko- švýcarský Swissmed a síť sedmdesátky vlastních ambulancí rozšíří pravděpodobně také lídr na trhu soukromých zdravotnických služeb Lux Med, vlastněný skupinou Mid Europa Partners.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?